Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Erik Magnusson: Barnmorskornas schemakrav kan hota "den svenska modellen"

En risk att kraven på kortad arbetstid sprids från natt- till dagpersonal. En risk att kravet på mer ledighet sprids till nya grupper av sjuksköterskor. En risk att facket och arbetsgivaren tappar kontroll över anställningsvillkoren. En risk att Region Skåne måste anställa 300-350 nya sjuksköterskor.
Det är några skäl till att nattbarnmorskorna i Malmö aldrig fick en egen överenskommelse om kortare arbetstid. I förlängningen är det också skälen till att tio av arton nattbarnmorskor på Skånes universitetssjukhus i Malmö sade upp sig.
Det är omsorgen om "den svenska modellen" som lett till att nattbarnmorskorna i Malmö inte fått igenom sina krav på kortare arbetstid – och därför kvarstår deras uppsägningar.Bild: Albin Brönmark
Nattbarnmorskorna i Malmö jobbar enligt det centrala avtalet 36,33 timmar per vecka. De krävde 26 timmar och lovades 31 timmar av klinikledningen. Men uppgörelsen stoppades i sista stund av högre chefer. Sänkningen i arbetstid hade motsvarat en löneförhöjning med 15 procent till en grupp enskilda medarbetare.
Enligt Region Skånes förhandlingschef Gösta Renstam kunde han omöjligt godta en så generös uppgörelse – helt vid sidan av de fackliga avtalen.
Det pågår centrala förhandlingar om att ändra de arbetstidsparagrafer som skrevs på 1980-talet. De väntas under nästa år ge kortare arbetstid bland all nattarbetande vårdpersonal.
Varken Vårdförbundet eller SKL (Sveriges kommuner och landsting) vill att ett sådant centralt principavtal undergrävs av ett myller av lokala arbetstidsavtal.
"De centrala förhandlingarna gynnas inte av regionala överenskommelser här nere", säger Mats Runsten vid Vårdförbundet Skåne.
Både fack och arbetsgivare betonar att de lokala schemaändringar som i Skåne slutits för barnmorskor och andra sjuksköterskor inte är några fackliga avtal. Det är ensidiga löften från arbetsgivaren till enskilda anställda eller små grupper av anställda.
Därför kan de sägas upp med kort varsel. Dessutom är de ofullständiga. Det finns till exempel inga regler om sjukersättning till en sköterska som sjukanmäler sig under sin extra ledighet.
Både Vårdförbundet och SKL säger sig värna om "den svenska modellen", att fack och arbetsgivare ska förhandla om lön och arbetstid. En annan ordning skulle ge de personalgrupper som är starkast på arbetsmarknaden orimliga favörer.
Det finns politiska krav på en uppluckring av fackets och arbetsgivarnas makt. De kommer både från vänster och höger.
• I sommar och höst har autonoma grupper inom "Allt åt alla Malmö" arbetat under parollen "Slut på rean - en annan vård är möjlig". De ställer helhjärtat upp på vårdpersonalens krav på högre löner och kortare arbetstider.
• Under de senaste dagarna har också Liberalerna ställt upp för den vårdpersonal som går förbi facket och enas om bättre löne- och arbetstidsvillkor med olika kliniker inom Region Skåne.
"Förhandlingarna mellan parterna går för långsamt... Vi liberaler vill därför undersöka möjligheterna för att fler avdelningar löser lokala avtal anpassade för de anställdas individuella situation", säger Gilbert Tribo, Liberalernas förstanamn i Region Skåne.
De sjuksköterskor som kräver högre löner och kortare arbetstid har fått starkt stöd, bland annat i nationella demonstrationer om sjukvården.Bild: Niklas Gustavsson
Varken Allt åt alla eller Liberalerna ser några skäl att värna en svensk modell för löne- och arbetstidsavtal. De värnar om vården.
Även Region Skåne, SKL och Vårdförbundet värnar naturligtvis om vården. Det vore konstigt annars.
Därför ställer sjuksköterskornas löne- och schemakrav den svenska vårdsektorn inför ett dilemma.
Är det bäst med en central förhandlingsmodell utan gräddfiler med samma typ av förmåner till all vårdpersonal?
Eller är det bättre, som Liberalerna i Region Skåne uttrycker det, med "nya lösningar som är anpassade för en modern arbetsmarknad"?
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen