Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

De vill få Malmöborna att skörda mer

170 valnötsträd, 525 äppelträd, alléer av turkisk hasselnöt och kilometer efter kilometer med havtorn. För den som vill skörda i stan finns det gott om både bär och nötter.

Längst ut på Östra Varvsgatan i Västra hamnen lyser det i gult och orange. Det är här Petra Hassler och Maja Anderssons helst plockar sin havtorn. De är inte särskilt oroliga för att avslöja sitt smultronställe. Havtorn finns i överflöd hela vägen till Limhamn.
De är båda vana plockare, och när de upptäckte att det även går att hitta både turkisk hassel och ätlig kastanj bestämde de sig för att göra en bok om Malmös urbana frukt.
– När vi är ute och plockar frukt och när vi pratar om det med vänner är det många som blir förvånade över att man kan plocka så mycket i stan, säger Maja Andersson.
Förutom havtorn är det hög tid att skörda hasselnötter och kastanj i oktober. Petra Hassler och Maja Andersson beskriver en runda som de kallar "Nötrundan". Från turkisk hassel vid Caroli via kastanjen i Kungsparken till valnötterna i Pildammsparken. I boken listar de totalt sju rundor som prickar in tjugo bär och nötter; bland annat gojibär, aronia, slånbär, fläder och den lite ovanligare körsbärskornellen.
– Innan vi började med boken visste jag inte att man kunde äta körsbärskornell. De röda små ovala bären ska man plocka när legat på marken ett tag. Då har den fått en riktigt söt smak, säger Maja Andersson.
Om man är nybörjare och osäker, vad kan man börja med?
– Äpplen och päron finns det gott om i Pildammsparken, längs Ribban och vid koloniområdena på Ellstorp. Det kan vara bra att börja med sådant som inte har en giftig kusin som fläder och kastanj, säger Petra Hassler.
Den äkta kastanjen hittar de i Slottsparken, på Ribban och vid Malmö Opera.
– Hästkastanjen ska man akta sig för. Äkta kastanj har spetsigare blad och skalet är fullt av små hullingar.
– Om man inte har så mycket tålamod kan man undvika de som är extra pilliga, som havtorn, säger Maja Andersson.
Havtorn växer i taggiga snår som gör det till en liten utmaning att plocka. Men det är helt klart värt ansträngningen, är de båda överens om.
Den med en mörkare orange färg är lite intensivare i smaken, och den ljusare gula har en syrligare smak. Petra Hassler och Maja Andersson tipsar om att de får en ännu bättre smak efter lite frost eller en stund i fysen.
– Mitt tips när man plockar valnöt är att använda handskar. Jag gjorde det misstaget först och blev helt gul om händerna.
Turkiska hasselnötter vid Caroli.Bild: Karin Hartley
Vid Carolis västra sida trillar de turkiska hasselnötterna till marken. Petra Hasser och Maja Andersson inser snabbt att de inte är först. De behöver slänga undan ett antal frukter de hittar, några med upp till femton nötter i.
En man i en budbil stannar till, vevar ner rutan och berättar glatt att det är den mycket goda turkisk hasselnöten de plockar, men att de inte får glömma att torka den ordentligt.
– Annars får ni ont i magen!
Guideboken "Malmös urbana skafferi" är deras examenarbete på Malmö högskola och nu hoppas de kunna ge ut den.

FAKTA: Petra och Majas fyra oktobertips

Valnöt: Malmö stad har planterat 170 valnötsträd, bland annat på Ribersborg och längs John Ericssons väg. Använd handskar om du inte vill bli gul om händerna. Nöten behöver torka innan man äter den.
Kastanj: Till skillnad från hästkastanjen har den ätliga kastanjen spetsigare blad och skalet är fullt av hullingar. Växer bland annat i Slottsparken, på Ribersborg och vid Malmö opera.
Havtorn: Syrliga gulorange bär med mycket c-vitamin. Den orange är intensivare i smaken, den gula är lite surare. Buskens törnar gör den svårplockad. Tänk på att du behöver markägarens tillstånd för att klippa av grenar. Växer i stora mängder, bland annat i Västra hamnen och Limhamn.
Turkisk hassel: Till skillnad från vanlig hasselnöt växer dessa i klungor med upp till femton nötter i varje. God att ha i pasta eller rosta för att ha i salladen. Tänk på att torka nöten ordentligt. Flera träd på västra sidan av Caroli köpcenter och i Pildammsparken.

Stadsträdgårdsmästaren: "Plocka mer kastanj, men var rädd om träden"

– Det finns inget som gör mig lyckligare än att se att folk plockar ätliga kastanjer. Det är så mycket bättre att de hamnar i någons mage än att de ligger och förgås i våra parker.

Stadsträdgårdsmästaren Ola Melin ser gärna att det skördas mer, men manar samtidigt Malmöborna till sunt förnuft och att ta reda på vad som gäller för olika platser.
Det är inte helt enkelt för den som vill ge sig ut i Malmö med sin hink. I ett icke detaljplanerat område är det allemansrätten som gäller. Till exempel för den som tänker plocka havtorn vid brofästet. Här ska man bland annat tänka på att inte klippa av grenar utan markägarens tillstånd.
Malmös alla parker är detaljplanerat område och här ser gärna Ola Melin att det skördas mer. Men inte på ett sätt som förstör träd och buskar. Det är till exempel inte okej att klippa av grenar.
– Det är viktigt att man inte slår på grenar så att träden skadas. Inte heller ska man klättra i träden så att grenar knäcks. Det handlar om sunt förnuft.
Ola Melin ser gärna att fler ger sig ut att skörda i Malmös grönområden:
– Det gör mig glad in i märgen när jag ser hur våra malmöbor, många med en annan matkultur med sig, plockar kastanj till exempel.
– Vi lever i en stad som fortfarande kallar sig parkernas stad. Besök gärna de som ligger lite utanför stan, det finns verkligen pärlor där. Till exempel Bulltofta, som alldeles för få hittar till. Här hittar man det mesta från fallfrukt till svamp.
När det gäller naturreservaten är det andra regler som gäller, påminner Ola Melin. För den som planerar att ge sig ut för att plocka vid Bunkeflo strandängar, Kalkbrottet och kommande naturreservatet Klagshamnsudden kan behöva vända hem igen. Här gäller det att ha koll på vad som gäller för respektive naturreservat och ofta är det mycket restriktivt.
Gå till toppen