Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Den vita käppen visar vägen runt cyklar, krukor och reklamskyltar

Ställ inte saker där många går, vädjar synskadade på Vita käppens dag.

Paralympiern Fatmir Seremeti låter OS-simmaren Ida Marko-Varga uppleva en vandring som blind genom Malmö. "Väldigt obehagligt", säger Ida Marko-Varga.Bild: Lars Brundin
Gågatan genom centrala Malmö är fylld med skyltar, prylar och cyklar. Cyklar både här och där, i stort sett överallt.
Ett myllrande, levande centrum.
– För alla er som kan se, säger Fatmir Seremeti.
Vi som ser kan alltid reta upp oss på cyklister som inte vet vad en gågata är, på handlarna som gör allt för att locka till sig kunder, på gatukontoret som ställt pollare mitt på gatan. Men vi riskerar inte att slå oss fördärvade.
– Ni ser hindren och viker av i god tid. Det gör inte jag, säger Fatmir Seremeti, som förlorade synen i tonåren.
På lördagen, Vita käppens dag, lappade han och Synskadades Riksförbund Skåne slarvigt ställda cyklar, skyltar, lådor och krukor mellan Centralstationen och Triangeln.
Malmö stad får bra betyg av de synskadade, som tycker att kommunen skapat klara och tydliga ledstråk. Mindre bra, tillägger de, är att kommunen sen låter kaféer och krogar smälla upp sina uteserveringar rätt över stråken.
"Ställ inte saker där många går", säger Maria Thorstensson, ordförande i Synskadades Riksförbund Skåne.Bild: Lars Brundin
Maria Thorstensson, ordförande i Synskadades Riksförbund Skåne, och Fatmir Seremeti efterlyser mer hänsyn.
– Ställ inte saker där många går. Tänk på att en vit käpp betyder att vi inte ser någonting, säger Maria Thorstensson.
– Vi ser inte att du kommer cyklande på gågatan. Vi kan inte ta ögonkontakt med bilföraren när vi ska över gatan, säger Fatmir Seremeti.
Respekten för den vita käppen har försämrats under senare år, tycker de synskadade. Enligt en Novus-undersökning i juni 2016 vet var tredje person inte vad en vit käpp är för någonting (Novus frågade 1001 personer, 56 procent svarade). En allt tuffare trafikmiljö gör att många synskadade låter bli att gå ut på egen hand.
Ledarhunden Tecko hjälper Brigida Mårtensson att undvika hinder. Maria Thorstensson, som blivit av min sin hund, har bara sin vita käpp.Bild: Lars Brundin
Här blir en ledarhund ovärderlig.
– Den hjälper mig att undvika hinder. Jag slipper jag att springa in i folk och lyktstolpar, säger Maria Thorstensson.
Hon förlorade nyligen sin gamla ledarhund.
– Nu har jag bara min vita käpp. Det är två års väntetid på en ledarhund, eftersom staten inte har höjt anslagen till ledarhundar sedan 2008, säger Maria Thorstensson.
Den vita käppen har varit de synskadades egen symbol sedan första världskriget, då krigsskadade soldater började använda vita käppar. Vita käppens dag firades första gången 1964 i USA och är sedan 1970 en årlig internationell temadag den 15 oktober.
Var tredje person vet inte vad en vit käpp betyder.Bild: Lars Brundin
Gå till toppen