Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Digitalt 1600-tal återskapas på Krafts torg

Byggnaderna på Krafts torg bakom Domkyrkan jämnades med marken för att kyrkan skulle synas bättre. Nu återskapar Historiska museet biskop Winstrups residens och allt annat som fanns här på 1600-talet .

Krafts torg bakom Domkyrkan såg helt annorlunda ut på 1600-talet. Nu ska myllret av byggnader återskapas som en tredimensionell datamodell.Bild: Ingemar D Kristiansen
Biskop Winstrup, på senare tid Lunds mest kända mumie, hade sitt residens och sin trädgård på Krafts torg bakom Domkyrkan. På 1600-talet var biskopens residens bara en av många byggnader på torget som i dag är helt tomt, säger Per Karsten, chef på Historiska museet.
– Vi vill gärna att Lundaborna ska få en känsla av hur den här öppna platsen en gång var. I dag passerar folk fram och tillbaka, det hade man inte kunnat göra på 1600-talet. Där fanns murar, gränder, ett myller av byggnader, kyrkogård. En väldigt spännande miljö helt enkelt.
Den finaste byggnaden på platsen var biskop Winstrups residens, men också den revs på 1840-talet i samband med renoveringen av Domkyrkan, när man ville öppna upp torget för att ge kyrkan mer plats, berättar Per Karsten.
– De var en fantastisk byggnad. Flera av grundstenarna i biskopspalatset finns kvar och blev grundstenar i det som i dag är Historiska museet. Museet täcker den yta som en gång var biskopens trädgård. Nu vill vi återskapa biskopspalatset och trädgården.
Det blir dock inte nödvändigt att riva Historiska museet för att bygga upp det som en gång låg här. I stället ska 1600-talets verklighet bli en tredimensionell datamodell.
Region Skåne har precis beviljat museet ett bidrag på 189 000 kronor för att under en projektperiod anställa en digital utvecklare som ska ta fram datamodellen. Den främsta målgruppen är barn och unga, och den som vill ska också själv kunna dyka in till 1600-talets Lund.
– Vi tyckte att det skulle bli riktig kul om man på olika sätt kunde aktivera besökarna, låta dem spela något i den här miljön, att låtsas vara en person som ska utföra en uppgift i miljön. Men det ska inte bara bli ett spännande sätt att uppleva 1600-talet, utan också en del av dokumentationen av det historiska Lund.
Den tredimensionella Lundamiljön från 1600-talet blir en del utställningen som öppnas den 6 maj nästa år i samband med firandet av Universitetets 350-årsjubileum. Huvudpersonen i utställningen blir biskop Peder Winstrup som var initiativtagare till grundandet av Lunds universitet.
Samtidigt öppnas också en trädgårdsutställning om biskop Winstrups trädgård och växter, bland annat om de växter som biskopen fick med sig i kistan, berättar Per Karsten.
– Då får man möjlighet att känna hur de här doftväxterna doftade 1679 när biskopen låg för döden.
Biskop Winstrup gravsattes ursprungligen i Winstrupska familjegravkoret i Domkyrkan och flyttades senare några gånger i samband med ombygnatiner. 1875 placerades hans kista i kryptan. 2014 flyttades hans mumie därifrån för en vetenskaplig undersökning.
I december 2015 ställdes mumien under en dag fram på Historiska museet där den gjorde publiksuccé. Lördagen den 12 december 2015 begravdes biskopen igen i Domkyrkan, denna gång i kyrkans norra torn.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen