Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Konstkväll lockar även de icke inbitna

Konstkvällen lockade ut många nyfikna i höstmörkret, även Lundabor som i vanliga fall inte brukar gå på utställningar.

Konstnären Annelie Nilsson lät besökarna på Konsthallen delta i konstprojektet "Ballongarkivet", en pågående undersökning av planerade miljöer.Bild: Patrick Persson
Utanför antikaffären Zimmerdahl på Krafts torg var köerna stundtals långa. Nyfikna besökare ville se konstnären Karin Wibergs skulpturer och fotografen Ida Magntorns bilder med interiörer från Brooklyn och Paris. "Moments" heter utställningen som invigdes av Cecilia Nelson, tidigare chef för Lunds konsthall.
Där inne var det varmt och trångt. Det smuttades på alkoholfri cider och knaprades på nötter och mumlades om konst. "Sinnligt" och "vackert" var återkommande ord som Sydsvenskans utsända snappade upp.
Erland Holmér med dottern Amanda Holmér är konstintresserade och brukar gå på utställningar.Bild: Patrick Persson
Erland och Amanda Holmér brukar då och då gå på konstutställningar.
– Vi har varit runt på olika ställen, Konstkvällens program är stort och varierande. Och så får man ju se olika institutioner i Lund, säger Erland Holmér.
Akademiska föreningens konstsamling består av 400 verk och några av dessa visades i AF-borgen. Utställningstemat var huvudbonader, det vill säga tavlor där verken innefattar avbildade hattar, mössor och kransar.
"Konstkvällen är överblickbar och passar mig bättre än Kulturnatten", tycker Lave Regnell. Här tillsammans med Beata Skanse.Bild: Patrick Persson
– Hur ofta får man se Akademiska föreningens konst? Nästan aldrig, konstaterar Beata Skanske medan hon studerar en oljemålning av Carl Baggöe.
– Därför är det en sådan bra idé att samla utällningar under en kväll. Bredden i programmet är så bra, vi har sett hantverk av hög kvalitet och lyssnat på konstprat.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen