Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lund får bakläxa om migrantboende vid Sankt Hans backar

Länsstyrelsen upphäver byggnadsnämndens beslut om boplats för EU-migranter vid Sankt Hans backar. Boendet vid Källbybadet var det däremot inget fel på, slår kammarrätten fast.

Den här parkeringsplatsen vid Sankt Hans backar var tänkt att bli en tillfällig boplats för EU-migranter.Bild: Ingemar D Kristiansen
Det har snart gått ett år sedan Lunds byggnadsnämnd gav ett tillfälligt bygglov för uppställning av husvagnar, bajamajor och sopcontainer för EU-migranter vid Sankt Hans backar.
Det blev aldrig något boende där – många närboende överklagade och den 21 december 2015 bestämde länsstyrelsen att beslutet inte ska gälla medan överklagandet behandlas.
Nu har länsstyrelsen behandlat ärendet och upphävt beslutet om migrantboende vid Sankt Hans backar. Enligt länsstyrelsen skulle en husvagnsparkering ha gjort området till en campingplats, när det enligt gällande detaljplan ska användas för gatutrafik samt park och plantering.
Länsstyrelsen är framför allt kritisk till att byggnadsnämnden inte visar varför den planerade verksamheten kan anses vara av tillfällig karaktär. "Visserligen kan ett tillfälligt behov av boendeplats uppstå för de enskilda personer till vilka åtgärden riktas, men behovet av området som evakueringsplats framstår inte som tillfälligt", skriver länsstyrelsen i sitt beslut.
Länsstyrelsen påpekar också att det i underlaget till det tillfälliga bygglovet tydligt står att behovet av bostäder inte kan anses vara tillfälligt.
Länsstyrelsen har inte fått besked från byggnadsnämnden eller tekniska förvaltningen om vilka andra, permanenta lösningar som planeras. Därför är det enligt länsstyrelsen inte visat att det planerade boendet skulle vara tillfälligt. Det innebär att det inte finns förutsättningar för ett tillfälligt bygglov, slår länsstyrelsen fast.
De första husvagnarna på den tillfälliga boplatsen för EU-migranter på Källby camping.Bild: Ingemar D Kristiansen
I stället för den tilltänkta boplatsen vid Sankt Hans backar blev det ett tillfälligt boende för EU-migranter vid Källbybadets camping. Även detta överklagades av flera personer, däribland Sverigedemokraternas Ted Ekeroth.
För tillfälligt boende på en campingplats behövs inget nytt bygglov. I september 2015 beslutade socialnämnden att under tre månader ställa husvagnar på Källby camping för att kunna tömma en privat parkeringsplats där migranter utan tillåtelse hade slagit läger.
De som överklagade menade att nämnden inte hade rätt att fatta ett sådant principiellt beslut, utan att frågan i stället borde ha lyfts till kommunfullmäktige. Förvaltningsrätten i Malmö höll med om resonemanget och upphävde socialnämndens beslut.
Kommunen överklagade dock vidare till kammarrätten, som nu har kommit fram till att det inte var fel av socialnämnden att ställa husvagnar på campingplatsen.
Kammarrätten godkänner kommunens argument som går ut på att principbeslutet redan hade fattats när kommunfullmäktige anslog 700 000 kronor till härbärge för EU-migranter. "Eftersom fullmäktige således tagit ställning till den principiella frågan har socialnämnden inte överskridit sina befogenheter", skriver kammarrätten i Göteborg.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen