Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Om en månad ska jag bli pappa, och det råder kaos på förlossningen

Resurserna brister, personalen går på knäna och patientsäkerheten hotas. Jonathan Johanssons lycka över att bli pappa för första gången grumlas av oron över rapporterna om kaos.Bild: Johanna Wallin
Den 19 november ska mitt liv förändras för alltid, jag ska bli pappa.
Mina känslor inför detta varierar varje dag, men den mesta av tiden känner jag längtan och glädje. Det ska bli fantastiskt att få träffa den lilla människan som sparkar och bråkar i min sambos mage.
Samtidigt som vi handlar kläder, barnvagn och koksaltslösning så finns där en annan känsla, en känsla av oro. Den 11 juli rapporterade Sydsvenskan om en förstföderska som skickats hem trots smärtor och oro. Hennes barn dog i havandeskapsförgiftning. Anledningen till att hon skickades hem var inte endast en katastrofal missbedömning av hennes tillstånd, utan bristen på vårdplatser. Det som på ren svenska betyder bristen på personal.
För tre år sedan skulle min vän föda. På en föreläsning träffade vi på en barnmorska som frågade när förlossningen var planerad. När min vän svarade “juli” såg barnmorskan orolig ut och förklarade att bemanningen ofta var dålig på sommaren och att det inte var otänkbart att hon skulle skickas någon annanstans för att föda.
Samtidigt som resurserna brister, personalen går på knäna och framtidens barn hotas, så röstas en skattehöjning för att ge mer resurser till vården ner. Effektivisering ska istället bli lösningen.
2012 anställdes Jonas Rastad som direktör för Region Skåne. Anledningen till att han fick jobbet kan inte ha varit annan än att politikerna ville att han skulle effektivisera på samma sätt som han gjort i Västerbotten. Där fick han gå för att hans ”effektivisering” och munkavle på personalen ledde till omfattande protester. Det var mannen man valde för att styra upp den skånska vården.
Att förstå personalbristen på sjukhusen är inte svårt. Människor med lång arbetslivserfarenhet och utbildning får inget gehör för sin kritik av arbetsförhållandena. Effektiviseringar används som argument för att öka arbetsbelastning och regionen gör allt för att bibehålla löner som är smärtsamt låga. Vem skulle arbeta under sådana omständigheter?
Effekterna är brutala. En handfull människor har fått sätta livet till på grund av brist på vårdplatser. För mig är det ett mysterium hur detta är möjligt. Är det meningen att en lunginflammation ska vara livshotande för en i övrigt frisk människa?
Det är en månad tills dess att jag ska bli pappa, och det råder kaos på förlossningen och BB eftersom sjukhusledningen och regionen inte vill lyssna till sin personal.
Vem ska ansvara för de medicinska effekterna på fostret för att min sambo tvingas gå med oro över ifall vi kommer att få adekvat vård? Ifall något går illa under mitt barns förlossning, vem ska då hållas ansvarig? Barnmorskorna som sliter eller politikerna som vill spara varje krona?
Ni som nu tar strid om en bättre förlossningsvård är hjältar, jag hoppas att ni inte viker er. Det är smärtsamt att jag ska behöva vara orolig, men vinner ni så kommer det vara en vinst för hundratals föräldrar och barn.

Jonathan Johansson

Jonathan Johansson är snart trettio, bor i Malmö och arbetar inom barnomsorgen för Malmö stad.
Läs också Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen