Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen nerringd om clowner – över 80 anmälningar senaste dygnet

När clownhysterin sprider sig hör allt fler oroliga människor av sig till polisen. Det senaste dygnet har polisen fått in över 80 anmälningar om att clowner har varit synliga runt om i Sydsverige.

Bild: Martin Meissner
– Det har varit ganska många under lördagskvällen. De flesta under kvällen har varit i Småland. Några enstaka har varit i Malmö, säger Calle Persson, pressinformatör vid ledningscentral Syd.
I Hultsfred var en clown knivbeväpnad under lördagen.
– Där är ett fall där en person i clowndräkt har jagat folk med kniv. Det kommer nog att rubriceras som olaga hot, säger Calle Persson.
Från Västervik finns en anmälan om att en clown har följt efter och ofredat personer.
– De samtal vi har haft från Skåne under lördagen har inte varit om så konkreta fall. Men det är många personer som har blivit oroliga efter att ha sett clowner och som sedan har hört av sig, säger Calle Persson.
Polisens kontroller har inte gett så mycket resultat.
– Det handlar oftast om att man hört eller sett något men när vi åkt till platserna där de skulle varit synliga har de försvunnit, säger Anna Göransson pressinformatör vid ledningscentral Syd.
I torsdags gick flera personer i Svedala samman för att jaga en clown som ska ha skrämt barn på flera skolor och clowner har även rapporteras vara synliga på andra ställen runt Söderslätt. I Furulund rapporteras en clown ha varit synlig i skogen mitt i byn och även i Löddeköpinge ska clowner ha dykt upp.
Mycket av clownskräcken sprids via konton på sociala medier. Under fredagen riktade en av instagramclownerna in sig på Bunkeflostrand.
"Hej alla i Bunkeflo. jag kommer ut om 30 min. Om du ser mig spring inte, om du gör det kommer du dö ", löd det hotfulla budskapet.
I vissa fall har kommunernas agerande påverkat antalet larm. Trelleborgs kommun har gått ut med en uppmaning till all personal att ringa 112 om en clown är synlig intill någon skola eller förskola.
Det senaste dygnet har polisen gjort flera clownutryckningar och Anna Göransson uppmanar nu folk att sluta ringa polisen om de bara "hört något".
– Det tar väldigt mycket tid och resurser om vi ska åka på alla larm. Därför vill vi att bara de som känner sig hotade eller skrämda och vill anmäla en händelse ska höra av sig till oss. Då kan vi också skicka resurser för att ta hand om clownerna.
I några fall har clownerna dock varit mer än synliga:
– I Ronneby ska en clown ha jagat folk med en stor kniv och i Svalöv ska en person ha slagit till en clown. Tyvärr ville den personen inte göra någon anmälan av händelsen, säger Anna Göransson.
Läs också Clownskräcken är över oss! Här allt du behöver veta om nya fasan
Eftersom det inte är brottsligt att gå runt i en clowndräkt så tar inte polisen upp anmälningar om att någon sett en clown.
– Om de däremot hotar någon så är det olaga hot eller ofredande.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen