Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Låst läge – nu riskeras nedlagd barnsjukvård i Helsingborg

En extra dag ledigt under en tioveckorsperiod. Det är vad sjuksköterskorna kämpar för och Region Skåne säger nej till. Läget mellan parterna är helt låst och följden kan bli nedlagd barnsjukvård i Helsingborg.

I slutet av september kom beskedet om att mer än hälften av sjuksköterskorna på barn- och neonatal i Helsingborg hade sagt upp sig.
Hela året har det jäst bland sjuksköterskorna med start i Kristianstad och vidare till Helsingborgs narkossjuksköterskor, operationssköterskor och intensivvårdssköterskor som nådde olika uppgörelser med arbetsgivaren.
Upproret drevs till sin spets med uppsägningar av barnmorskorna sedan barnsjuksköterskorna på barn- och neonatalavdelningarna och nu senast även Malmös nattbarnmorskor. Redan i våras talades det om att sjukvården kunde lamslås.
Nu kommer det scenariot närmare, i alla fall om de senaste uppsägningarna från drygt 30 sjuksköterskor på Helsingborgs lasaretts barn- och neonatal-avdelningar inte dras tillbaka före jul. Utan merparten av sina mest erfarna sjuksköterskor fungerar inte verksamheten. Så beskrev barnläkarna situationen nyligen i HD.
Tio procent av de cirka 3500 barn som föds årligen i Helsingborg hamnar på neonatal. Här finns tio vårdplatser som oftast är belagda och hemsjukvård för en handfull små patienter.
Med dagens situation är det istället aktuellt att köra sjuka barn från Helsingborg till andra sjukhus som Lund, Malmö, Kristianstad, Halmstad, Växjö eller Danmark. Svårt sjuka barn körs redan idag till Lund, som dock dagligen ringer neonatal i Helsingborg om att snarast ta hem barn som blivit lite bättre för platserna behövs till andra.
– Jag har inte sökt nytt jobb än, men börjat titta på erbjudanden. Bemanningsföretag hör redan av sig till oss. Och jag är inte intresserad av Region Skåne som arbetsgivare längre. Men egentligen vill vi ju inte sluta, utan älskar vårt jobb, säger Helena Melldén, barnsjuksköterska i Helsingborg sedan 1989.
Mona Wallgren, undersköterska, och Helena Melldén, barnsjuksköterska, är mycket oroliga över hur sjukvården för de för tidigt födda barnen ska bli i Helsingborg i framtiden.Bild: Sven-Erik Svensson
Hon och undersköterskan Mona Wallberg har jobbat lika länge på neonatalavdelningen. Nu är de arga och ledsna över att se verksamheten rasa samman. Undersköterskorna har inte sagt upp sig, men ser ingen möjlighet till fortsatt arbete på barn- och neonatal.
– Inte utan de erfarna barnsjuksköterskorna. Det tar många år att lära sig eftersom barnsjukvård är så speciellt, säger hon.
Båda två tycker att regionens chefstjänstemän är dåligt insatta i verksamheten och inte lyssnar på sina medarbetare.
– Det är som att prata med en vägg. De besvarar ingenting från oss utan ignorerar oss. Det är nonchalant, säger Helena Melldén.
Björn Zackrisson, förvaltningschef för Skånevård Sund, vänder sig helt emot den beskrivningen.
– Jag hävdar bestämt att vi har lyssnat. Inför sommaren beslutade vi om totalt 16 nya tjänster för att råda bot på situationen. Vi har fört diskussioner med dem sedan juni månad och förstår att de har det tufft, säger han.
Björn Zackrisson förvaltningschef för Skånevård Sund.Bild: Sven-Erik Svensson
Det är ett exempel på hur långt ifrån varandra parterna står. Ett annat är när HD ber sjuksköterskornas fack Vårdförbundet respektive Region Skåne att ta fram uppgifter om de treskiftsarbetande sjuksköterskornas veckoarbetstider. Från bägge håll kommer flera olika besked om vad som gäller.
Men en central fråga utkristalliserar sig - nattarbetskvoten 1,4. I dag räknas varje nattimme som 1,25, det vill säga efter fyra arbetade nätter har man ledigt en femte som kompensation.
– 1,4 timme ger i praktiken ytterligare en dags återhämtning under en tioveckorsperiod, säger Birgitta Hartford. Hon är en av de barnmorskor som sade upp sig men drog tillbaka uppsägningen när nattkvoten 1,4 nu har införts för just denna grupp.
– Nattarbetskvoten 1,4 är det som hela tiden återkommer i våra diskussioner med sjuksköterskorna. Så snart vi säger att vi inte kan tillmötesgå det, får vi höra att vi inte lyssnar på dem, säger Björn Zackrisson.
Nu tänkte barnsjuksköterskorna med sina uppsägningar få igenom samma villkor som barnmorskorna, men får blankt nej. Region Skåne gör inte längre några lokala avtalsuppgörelser, bland annat för att regionen har räknat ut att drygt 300 nya tjänster skulle krävas om alla sjuksköterskor fick dessa villkor.
Istället inväntar man de centrala förhandlingarna mellan Vårdförbundet och Sveriges kommuner och landsting, SKL, som beräknas vara klara 30 november.
Men varför stopp just nu, när ni gick barnmorskorna tillmötes men inte barnsjuksköterskorna?
– Det var inget avtal som tecknades med barnmorskorna, utan där använde vi bland annat statliga pengar som vi har fått för att utveckla förlossningsvården. Vi omvandlade medlen till att införa utvecklingsarbete. Dessutom erbjöd vi ett lönetillskott som gör det möjligt att gå ned i arbetstid om man vill. Det är ett ettårigt projekt som ska utvärderas och kanske förlängs, säger Björn Zackrisson.
Han påpekar att Region Skåne ser sjuksköterskornas massuppsägningar som en otillåten stridsåtgärd enligt Kommunalt huvudavtal. Otillåtna stridsåtgärder kan hamna i Arbetsdomstolen.
– Var är Vårdförbundet när deras medlemmar gör så här under pågående förhandlingar? undrar han.
Ordföranden för Vårdförbundet Skåne, Mats Runsten, säger å sin sida att Vårdförbundet håller på fredsplikten. Facket stöttar inte protestuppsägningarna, men förstår att medlemmarna är frustrerade.
– Det hela är väldigt tragiskt. Det kan inte behöva vara så att man känner sig tvungen att säga upp sig, säger han.
Under tiden är stämningen fortsatt tryckt bland dem som jobbar på neonatal.
Barnsjuksköterska Helena Melldén är en av de drygt 30 som har sagt upp sig. Här med Mona Wallgren, undersköterska. De har båda jobbat på neonatal sedan 1989.Bild: Sven-Erik Svensson
– Det är bedrövligt att man kan få krossa en verksamhet så här. Vi är en avdelning som folk vallfärdar till och vi har haft en massa studiebesök genom årens lopp, säger Helena Melldén.
Kanske det finns ett litet hopp. Snart ska ännu ett möte hållas med förvaltningsledningen.
– Vi ska se över om det finns ytterligare möjligheter att förbättra arbetsmiljön, säger Björn Zackrisson.
– Vi vill sitta ned med regionen igen för att hitta andra framkomliga vägar. Det är båda parters ansvar, säger Mats Runsten.
Men om det inte går och barnsjuksköterskorna verkligen slutar till jul - är det kört för barnsjukvård i Helsingborg då?
– Jag är ytterst bekymrad för hur det ska bli med verksamheten i Helsingborg. Framför allt för neonatal, men även för barnavdelningen och förlossningen också. Alla för tidigt födda barn hamnar ju på neonatal, säger Björn Zackrisson.
Samtidigt vill han inte att småbarnsföräldrar och gravida i nordvästra Skåne ska oroa sig för att bli utan vård.
– Vi kommer att kunna erbjuda säker förlossningsvård, men var den sker får vi återkomma vill. Vi arbetar med utökad samverkan mellan de tre sjukvårdsförvaltningarna i Skåne, med sjukvården i Halland och med Region Hovedstaden i Danmark, säger Björn Zackrisson.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen