Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sveriges största går in bland de bästa

Att vara en klubb för hela livet är klubbens måtto. Med sina drygt 500 medlemmar är Lunds VK även till antalet Sveriges största volleybollklubb.

Kan bli guld... ... så småningom. Lovisa Bergh i nykomlingen Lunds VK tror på sitt lag.Bild: Christian Örnberg
Nu kliver tjejerna för första gången in i elitserien.
– Vi gör det för att etablera oss. Vi är underdogs, men det kommer att bli vinster och skrällar, lovar Lovisa Bergh.
På något vis personifierar Lovisa Bergh klubben. Man håller till i gamla Idrottshallen som fått nytt planunderlag för volleyboll. Lunds VK kämpar på i skymundan av de stora handbollsklubbarna.
– Det är tredje gången som chansen på elitserien kom upp. Tidigare har vi tackat nej. Nu finns ekonomin för elitserien, vi har en etablerad elittränare och tjejer som verkligen är redo att satsa, säger Lovisa Bergh.
Hon har spelat elitserie förr, i Falköping och Sollentuna. 2011 flyttade Svedalafostrade Lovisa Bergh till Lund och blev lagkapten direkt.
– Jag vet inte varför. Det bara blev så, säger hon.
Sitter man och samtalar med henne blir det lättare att förstå. Hon har engagemanget och energin.
– När Michael Jensen kom hit som tränare förra säsongen sa han att lagkapten är något man röstar om. Så är det alltid i mina lag. Jag blev kapten i alla fall. Det är en ära och något man ska ta allvarligt på, säger Lovisa Bergh.
Hon lever för klubben och sin idrott. Lovisa Bergh kom till Lund som center. Nu är hon etablerad på vänsterkanten och med sin kluriga erfarenhet mer involverad i spelet.
– Det ska bli så kul att komma igång. Vi har ett jättespännande lag. Vi har tidigare haft stor omsättning på spelare. Många kom till Lund för att studera och försvann igen. Nu hör spelare med stor elitserieerfarenhet av sig från hela Sverige och vill flytta hit.
– Många klubbar satsar på flera proffsspelare i sina lag. Det gör inte vi. Man måste kunna släppa fram de unga talangerna också.
Fast en spelare har letat sig till Lund med tjeckisk och amerikansk bakgrund. Jacqueline Sebatovsky har bara tränat med laget någon vecka.
– Hon ska jobba i Lund och kontaktade oss. Det är roligt att Lund börjar bli attraktivt. Nu har vi konkurrens på alla platser.
Vad betyder Lunds VK för Lund?
– Vi kan i klubben erbjuda något för alla, säger hon eftertänksamt.
– Här finns allt, från lek till elit. Det är bara så häftigt att se treåringar hålla på med volleybompa. Vår motionsserie är också väldigt stor. Och så elitlagen.
Kan det bli SM-guld så småningom?
– Ja, det tror jag. Det vågar jag säga. Men så är vi i volleybollen i Lund inte så medietränade, säger Lovisa Bergh och skrattar hjärtligt.

Ska etablera sig i högsta serien

Tränare: Michael Jensen (andra säsongen)
Kommit: Emelie Hedenberg (Hylte/Halmstad VBK), Stina Lindstam (KFUM Jönköping), Linnéa Uddin (comeback), Lilly Topic (Smålandsstenar VBK), Evelina Jensen (VK Veddige), Evelina Brink (Tyskland), Jacqueline Sebatovsky (Tjeckien), Linn Nilsson (comeback)
Lämnat: Felicia Österberg (beachvolley), Elin Westin (beachvolley), Elin Lagerstedt (paus), HannaMaria Tomasson (Danmark), Nienke Aning (Holland), Tove Kauppi (Lunds VK B), Maja Modigh (paus)
Så gick det förra säsongen
Vann division 1 södra. Laget skulle egentligen ha kvalat för att nå den högsta serien, men för få anmälningar bland lagen som var aktuella för uppflyttning gjorde att kvalet ställdes in.
Så spelas serien
Alla möter alla två gånger, dessutom finns tre pooler där man möter varandra två gånger extra. Lund spelar i samma pool som Svedala och Engelholm. Sammanlagt 20 matcher i grundserien. Topp 8 går till slutspel (kvartsfinal, semifinal och final, alla i bäst av 5 matcher). Sista laget efter 20 omgångar kvalar mot de två bästa lagen från division 1 för att säkra kontraktet. Topp 4 efter halva serien kvalificerar sig till Grand Prix i Uppsala som spelas Trettonhelgen.
Målsättningen
"Vi vill etablera laget i elitserien och målet för säsongen är att utvecklas som lag men också individuellt. Säsongen kommer att bli tuff med fler förluster än förra året och vi ska se till att ta lärdom av varje match."
Tränaren Michael Jensen.
Här spelar Lunds volley
Idrottshallen, Lund.
Premiär: 15 oktober, Sollentuna borta.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen