Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Nana Håkansson: Rädslan för att bli en post-Homo sovieticus

På 1980-talet myntade den ryska författaren och sociologen Aleksandr Zinovjev begreppet "Homo sovieticus". Kortfattat är termen en generalisering av personer som levde i kommunistiska diktaturer i Östeuropa. De typiska karaktärsdragen var enligt Zinovjev en oförmåga att ta individuellt ansvar, avsaknad av kritiskt tänkande och en passiv acceptans av att staten bestämmer allt.
I dag domineras i stället öst av vad jag skulle vilja kalla "post-Homo sovieticus". Frukten av den postkommunistiska nyliberalismen är individualism, ett ständigt ifrågasättande av auktoriteter och personer som anser att demokrati är lika med rätten att säga precis vad som helst. Därtill en blomstrande nationalism och rasistiska högervindar. I en ny opinionsundersökning från Yougov är läget värst i Polen och Rumänien där åttio procent av invånarna har högerpopulistiska åsikter.
Det känns olustigt att skriva den här texten så här nära inpå Kjell Albin Abrahamsons bortgång. I en nekrolog skrev jag om hans unika förmåga att känna av stämningar på platser som han rapporterade ifrån. Jag borde ha lagt till att mannen som flyttade till Polen som trettioåring blev östeuropé. Han skrev själv om det i en presentation på Sveriges Radios webbplats: "Har man som jag bott så länge utomlands så missar man också vad som är politiskt korrekt och gångbart att säga hemma i Sverige."
Och de åsikter som Kjell Albin Abrahamson uttryckte under den sista tiden av sitt liv var långt ifrån gångbara i ett svenskt public service-landskap. I en krönika i Länstidningen i Östersund skrev han bland annat att Sverige inte kan "svälja dessa folkmängder av lågutbildade människor som inte med bästa vilja i världen kan klassificeras som krigsflyktingar". Att fördelen med att inte ha en affär i byn är att slippa tiggande romer.
Kjell Albin Abrahamsons sista text publicerades på ledarsidorna.se. I sann polsk nationalistisk anda är han irriterad över att EU vill tvinga Polen att ta emot flyktingar. Däremot försvarar han hur Polen vill förbjuda uttrycket "polska koncentrationsläger", vilket är kränkande då det kan få folk att tro att det var polackerna som låg bakom exempelvis Auschwitz.
Jag hade missat de här texterna och det var med sorg i hjärtat som jag läste blogginlägget som den i högerextrema kretsar hyllade "Julia Caesar" publicerade några dagar efter hans död. Det handlade om beundrarbrev som bloggaren säger sig ha fått från Kjell Albin Abrahamson. Han skriver att han delar hennes texter till släkt och vänner och uppmuntrar henne att fortsätta skriva och säga sin mening: "För vi är många som delar den men inte kan formulera oss lika skickligt."
Du förändras av att bo i Östeuropa. Min misstänksamhet mot staten och andra myndigheter växer för varje dag. Jag utgår från att folk försöker lura mig. Jag drar mig inte för att köpa mediciner under disk. Mitt i allt har jag automatiskt börja göra korstecknet så fort jag passerar en rumänsk-ortodox kyrka, styrd av en patriark som fördömer homosexualitet och menar att menstruation är en befläckelse.
Samtidigt som jag vill bli en del av Rumänien och omfamna allt det goda som finns här är min största skräck att bli som Kjell Albin, en "post-Homo sovieticus".
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen