Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Rockklubben Plan B flyttar in på Inkonst – vill sluta vara medlemsklubb

Rockklubben Plan B på Norra Grängesbergsgatan i Malmö vill lämna livet som medlemsklubb och bli en öppen klubb för alla. Första steget på den resan är att flytta in på Inkonst. Nästa steg är en kalifornisk burritorestaurang och uteservering.

Viktor Höber och Carlo Emme på Plan B och Kollektivet Records.
När Inkonst startade sin verksamhet på Norra Parkgatan i Malmö 1999 så drevs verksamheten som en medlemsklubb. Hade man inget medlemskort så kom man inte in. Idag är Inkonst en etablerad verksamhet med alkoholtillstånd i Kulturhuset Mazetti.
När Carlo Emme och Viktor Höber under 2015 flyttade in sitt skivbolag Kollektivet Records i en lokal på Norra Grängesbergsgatan så startade de även en rockklubb i källarlokalen. De valde att starta klubben Plan B som en medlemsklubb, precis som Inkonst.
Sedan dess har det funnits ett speciellt band mellan de två verksamheterna.
– Vi har en personkemi som funkar. De har arrangerat sin Malmö Psych Fest här och vi har tipsat varandra om band, säger Inkonsts vikarierande musikproducent Elena Wolay.
För några veckor sedan hyrde Inkonst in sig i Plan B:s lokaler för sitt performanceverk ”Kamratföreningen Leviathan”, vilket hjälpte Plan B att klara hyran. Nu har Inkonst bjudit in Plan B att arrangera konsertverksamhet i deras lokaler.
– De vill att vi ska ta med oss vårt community av musikälskare till Inkonst och vi älskar idén. Vi och Inkonst pratar samma språk, säger Carlo Emme på Plan B.
Han och kollegorna på Plan B har under det gångna året arrangerat mängder av konserter i källarlokalen på Norra Grängesbergsgatan. Framför allt har de tagit hit utländska undergroundband som har haft svårare att hitta en scen i Malmö sedan Debaser stängde. Men fokuset har hela tiden legat på den lokala musikscenen.
– Vi vill skapa en plats där band kan hänga, lyssna på ny musik, nätverka, sälja sina grejer, spela live, spela in sin musik och repa. Vi vill hjälpa Malmös musikscen att växa. Efter att ha lagt väldigt mycket tid på konsertverksamheten, så vill vi nu fokusera lite mer på skivbolaget och dessutom minska på arbetsbördan, säger Carlo Emme.
Därför kommer de nu att börja arrangera konserter på Inkonst, samtidigt som de kommer att fortsätta hyra ut Plan B-scenen till externa arrangörer och andra subkulturer, exempelvis klubbarna Malmö Hardcore, Malmö Transcore, Unicorn Punx, Malmö Oi och metalklubben Stäm lågt, spela långsamt samt andra festivaler och fester.
– Hälften av våra egna konserter flyttar vi till Inkonst, men Plan B kommer fortfarande att ha lika många konserter. Det blir mer variation och mindre jobb för oss, säger Carlo Emme.
Elena Wolay. Foto: Peter Pousard.
Elena Wolay på Inkonst ser samarbetet som en ”kärleksknuff” till Plan B.
– Vi har sett hur de jobbar utan att få stöd utifrån och genom att låta dem vara här på Inkonst så får de en personalstyrka som de inte har i vanliga fall. Så vi vill underlätta för dem och hoppas att samarbetet löper på i vår och nästa höst, säger Elena Wolay.
”Plan B ++ Inkonst” är namnet på den gemensamma satsningen. Den 28 oktober arrangerar de en inflyttningsfest med banden Sista bossen, Mary Anne’s Polar Rig, Juste Splint och Runtom Knuten på scen. Sen fortsätter de den 13 november då brittiska Dead Rabbits kommer och den 18 november då den förre Guided By Voices-basisten James Greer kommer med sitt band DCTV. Sen kommer ett nytt år med ännu fler Plan B-bokningar på Inkonst.
Men långsiktigt har Plan B större planer. Deras granne ovanför är på väg att flytta ut, så nu för Plan B samtal med hyresvärden. Det talas om solcellspaneler, handikappanpassning, bättre ventilation och nödvändiga tillstånd. En arkitekt är inkopplad och utreder just nu om terrassen på taket håller för att ha en verksamhet där.
– Efter den lyckade NGBG-gatufesten så tycker vi att det vore kul att flytta ut klubben på gatan eller parkeringsplatsen nästa sommar, säger Carlo Emme och tänker sig en uteservering med en foodtruck som serverar mat.
Maten finns det redan en plan för. Elise Esposito och Loke Berg gör Plan B:s grafiska design, men driver också matbloggen Eat It Alive. Nu är de i Kalifornien för att resa runt och bli inspirerade av matscenen där innan de beger sig tillbaka till Malmö för att dra igång en kalifornisk burrito-restaurang på Plan B.
– Vi kommer att börja med veganska burritos i januari, säger Carlo Emme.
Drömmen är att om 1–2 år ha övergett medlemsklubbskonceptet och ha fått igång en öppen rockklubb med alla tillstånd på plats och en riktig barverksamhet.
– Vi för diskussioner med bryggerierna på Norra Grängesbergsgatan om ett samarbete. Alla är med på att det ska vara en lokal grej. Vi vill inte att det ska komma folk från innerstan och öppna något elegant ställe här, utan det ska fortsätta vara en miljö med lastpallar och däck, säger Carlo Emme.
Håll koll på Malmös musikliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen