Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Akademien slutar söka Bob Dylan

Svenska Akademien har slutat försöka få tag på Bob Dylan. Årets Nobelpristagare i litteratur har ännu inte kommenterat priset. Men Akademien har en reservplan om han inte kommer till Stockholm.

Bob Dylans verk uppställda i Börshuset i Stockholm på torsdagen efter att Svenska Akademien tillkännagivit att Bob Dylan tilldelas årets Nobelpris i litteratur.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Fyra dagar efter att Bob Dylan presenterades som årets litteraturpristagare har hela världen gratulerat artisten. Själv fortsätter han att turnera i envis tystnad om priset. Svenska Akademien har sökt honom sedan tillkännagivandet. Men nu slutar man försöka få tag på artisten.
"Vi sitter stilla i båten och jag är inte orolig, jag har en känsla av att Bob Dylan kan komma", säger ständiga sekreteraren Sara Danius till Sveriges Radios Kulturnytt.
Än så länge har Dylans officiella Twitterkonto gjort två korta anspelningar på Svenska Akademiens val. Ett tillkännagivande och en retweet av president Barack Obamas gratulationer. Få Nobelpristagare i litteratur har hållit sig undan lika länge.
– Att man inte har fått tag på pristagaren på dagen då priset tillkännages har hänt många gånger. Men att det har dröjt så här länge har knappt hänt förut. Men det är ju speciella omständigheter, han är på en stor turné. Jag bara konstaterar att det är ovanligt men jag har inga åsikter, säger Odd Zschiedrich, kanslisamordnare på Akademien.
Oavsett om Bob Dylan väljer att komma till Stockholm eller inte hålls dock Nobelfestligheter till hans ära den 10 december.
– Vi har inga deadlines utan avvaktar beskedet. Det har hänt förut att pristagare har uteblivit och då utarbetar vi ett alternativt program, säger Jonna Pettersson, pressansvarig på Nobelstiftelsen.

Fakta: Pristagare som har uteblivit

En person har tidigare tackat nej till Nobelpriset i litteratur. Den franske författaren och filosofen Jean Paul Sartre avböjde priset 1964, eftersom han sade sig värna om sin frihet och sitt oberoende. Akademiledamoten Lars Gyllensten hävdade att Sartre hörde av sig flera år senare och ville ha prispengarna. Men då var det för sent.
Den ryske författaren Boris Pasternak tackade ja till priset år 1958. Men senare tvingade ryska myndigheter honom att tacka nej.
Flera författare har uteblivit från Nobelfestligheterna. Det har lösts med alternativa program. Harold Pinter och Elfriede Jelinek deltog på storbildsskärmar. Doris Lessings läkare avrådde henne från att åka. Hon skrev då ett tal som hennes förläggare läste upp. När Tomas Tranströmer tilldelades priset gjorde man ett program utifrån hans dikter, på grund av poetens talsvårigheter efter en stroke.
Läs alla artiklar om: Jakten på Bob Dylan
Gå till toppen