Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Löfven: Striderna i Mosul talar för fortsatta gränskontroller

De intensiva striderna kring Mosul utgör ett argument för regeringen att hålla fast vid gränskontrollerna kring Öresund. Det hävdar statsminister Stefan Löfven (S). ”Det kan bli en ny gigantisk flyktingström från Irak. Vi måste vara beredda på det”, säger han.

Just nu funderar fem europeiska länder på om de ska hålla fast vid gränskontroller mot andra Schengenländer. Sverige, Danmark, Norge, Tyskland och Österrike för diskussioner med EU-kommissionen om kontrollerna ska fortsätta även efter den 11 november.
Under de senaste veckorna har inrikesminister Anders Ygeman (S), migrationsminister Morgan Johansson (S) och statsminister Stefan Löfven (S) upprepat samma mantra: den svenska regeringen väger just nu nackdelarna mot fördelarna med fortsatta gränskontroller. "Vi har ännu inte bestämt oss".
"Det kan bli en ny gigantisk flyktingström från Irak. Vi måste vara beredda på det", säger statsminister Stefan Löfven.Bild: Hussein El-alawi
Den ståndpunkten återkom Stefan Löfven till när han på måndagen gästade Industridagarna i Malmö.
– Vi vet inte. Vi är fem länder som bereder frågan om gränskontroller. Vi ska göra en samlad bedömning och återkomma så snabbt vi kan. Jag kan inte ge något besked idag, sade han.
Men när Sydsvenskan och HD ber honom att ange de argument som talar för eller emot fortsatta gränskontroller betonar han att flyktingsituationen i Europa är fortsatt osäker och att det är omöjligt för Sverige att återgå till "den ohållbara situation som rådde i höst".
– Vi har ett osäkert läge. EU:s yttre gränser måste göras säkrare. Vi måste få en ordning inne i EU så att flyktingmottagandet fungerar. Vad händer utanför EU? Vad händer i Mosul?
Stefan Löfven ger själv svar på sina frågor genom att varna för att det kan uppstå "en ny gigantisk flyktingström här i Europa om ett tag". Han säger att osäkerheten om hur flyktingsituationen kommer att utvecklas i Irak och dess närområde är betydande. Sverige och andra EU-länder kan bara hoppas att situationen i Mosul hanteras på ett sätt så att flyktingsituationen inte spiller över på Europa.
– Det kan faktiskt bli en ny gigantisk flyktingström från Irak. Vi måste vara beredda på det. Och från regeringens sida har vi bestämt oss för att vi inte ska tillbaka till en sådan situation som vi hade i fjol höstas, säger Stefan Löfven.
Innebär det att situationen kring Öresund kommer att bli avhängig situationen i Irak och kring Egeiska havet?
- Nja, en del av det. Vi diskuterar naturligtvis hur vi ska agera tillsammans med de andra fyra länderna som har gränskontroller, Norge, Tyskland, Danmark och Österrike. Vi diskuterar med EU-kommissionen. Vi lyssnar in vad länsstyrelserna och andra remissinstanser säger. Dessutom har vi med det här perspektivet om vad som händer i Irak.
Ska gränskontrollerna samordnas med Danmark?
– Nja, det är ett av länder som vi samtalar med. Men vi gör ju vår egen bedömning av om gränskontrollerna ska vara kvar.
Sveriges statsminister Stefan Löfven besökte på måndagen Malmö och Industridagarna.Bild: Hussein El-alawi
Enligt Stefan Löfven finns det även starka argument för att gränskontrollerna ska upphöra.
– Gränskontrollerna ställer ju till besvär för dem som pendlar. Det är ingen tvekan om det. Restiden blir längre. Vi har så många som pendlar här över. Jag förstår motståndet mot gränskontroller. Det är besvärligt, säger han.
Gå till toppen