Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Lundaborna får tycka om nytt kulturhus

Lundabor i olika åldrar och kulturlivets aktörer ska få ha synpunkter på Stadshallens framtid som kulturhus. Det kan få kommersiella inslag när det nyöppnar efter en renovering 2018.

Stadshallen behöver renoveras för drygt 80 miljoner. Till det kommer kostnaderna för en större eller mindre anpassning av lokalerna till nya verksamheter.Bild: Hanna F.Ellborg
På måndagen fattade en majoritet i kommunstyrelsens arbetsutskott i Lund beslut om att bilda en politisk styrgrupp, som ska fokusera på Stadshallens framtid.
Just nu är det en öppen fråga om det blir en billig lösning, en rejäl nysatsning som kostar, eller någonting mitt emellan. Tre möjliga spår ska tas fram.
På tjänstemannanivå samarbetar kultur- och fritidsnämnden, kommunkontoret, serviceförvaltningen och stadsbyggnadskontoret om en förvandling.
Det är beslutat att tjänstemännen i februari ska ha konkretiserat mål för projektet och ha en plan för det fortsatta arbetet. Många Lundabor ska då ha fått chansen att göra sin röst hörd. Exakt hur är ännu inte klart. Redan i december görs en stor avstämning av hur projektet framskridit.
– Vi ska vitalisera huset. Det är viktig för oss att det är sagt från början att det inte bara är ett hus för kommunal verksamhet. Det ska vara den mix som det är idag med konserter och utställningar, men också plats för annat. Det kan bli kaféer, ska man tänka stort kan man ha klubbverksamhet kvällstid, säger Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande.
Han säger att politikerna, med viss fördröjning, låtit sig inspireras av Johan Westers idéer för Stadshallen. Bland dem fanns parkeringsgaraget som en underjordisk ytmässig tillgång.
– Jag hoppas att vi kan fylla Stadshallen med mycket nytt innehåll och göra den öppen och relevant för alla Lundabor. Det är ett fantastisk hus, men det är lite slutet idag, säger Anders Almgren.
Stadshallen behöver en rejäl renovering. Elen ska bytas, stambyten för vatten och avlopp behöver göras och delar av ventilationen måste ses över. Drygt 80 miljoner beräknas det kosta.
Stora förändringar av huset innebär ytterligare stora utgifter.
– Det måste vägas mot andra investeringar . Samtidigt ligger det väldigt strategiskt i Lund. Det är trist att det bara används för politiska sammanträden en gång i månaden, det behöver hända något, säger Philip Sandberg (L).
Hanna Gunnarsson (V) argumenterade förgäves för att styrgruppen för Stadshallens framtid skulle bestå av delar av ledamöterna i kultur- och fritidsnämnden, samt servicenämnden.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: Kulturhusdebatten
Gå till toppen