Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

100 fixare ska få fart på kulturen

Hundra kulturfixare ska se till att det händer mer i upplevelseväg i tolv sydvästskånska skolor. I veckan har de samlats på kulturskolan i Vellinge för kick off.

Anton Severinsson fixar kopplingen med hjälp av Sara Andersson. I bakgrunden tittar Victor Riberalm på.Bild: Mats Amnell
Projektet som därmed inleds kallas KulturCrew och berör unga i åldrarna 10-15 år i skolor i Kävlinge, Lomma, Vellinge, Burlöv, Trelleborg och Skurup.
– Varje skola har utsett ombud. Nu får de utbildning i presentation, marknadsföring och scenteknik för att kunna vara med och ordna olika typer av scenframträdanden på sina skolor, berättar Margareta Månsson som är anställd i projektet.
Simon Lövskog och Elin Preving prövar att koppla högtalarna på rätt sätt medan Sara Andersson visar och hjälper.Bild: Mats Amnell
En kulturcrew består av ca 5-8 elever i åldrarna 10-15 år. De får utbildning i bland annat planering, urval och bokning av kulturarrangemang, värdskap, marknadsföring och teknik.
När skolan får besök av musiker, skådespelare eller andra kulturarbetare tar Kulturcrew emot dem och kan även inför föreställningen se till att informera de andra eleverna på skolan om besöket.
När Sydsvenskan kommer på besök pågår genomgång av hur teknisk utrustning för ljus och ljud fungerar. Efter en kort instruktion får de unga kulturfixarna pröva på att koppla sladdar och skruva på rattar och reglage.
Elin PrevingBild: Mats Amnell
– Det var min musiklärare som frågade om jag ville vara med på det här. Kanske för att jag brukar vara väldigt aktiv på musiken och älskar att spela och sjunga och framträda inför publik, säger Elin Preving som går på Olympiaskolan i Kävlinge.
Wilhelm SchildtBild: Mats Amnell
Även Wilhelm Schildt ser fram emot att får saker att hända på Alfredshälskolan i Bjärred där han går.
– Jag tror att vi kommer att få försöka fixa ett teaterframträdande. Det tycker jag är roligt. Jag har själv spelat teater i kulturskolan. Det är kul att få pröva olika roller och att stå på scen, säger han.
Kulturcrew är ett projekt som handlar om ungas arrangörskap och medinflytande och nu startas i sex skånska kommuner för att skapa en pilotmodell.
Idén kommer ursprungligen från Norge, men har även prövats i Danmark.
FAKTA: de här skolorna deltar i projektet
Alfredshällskolan, Bjärred
Karstorpskolan, Lomma
Stora Dalslundskolan, Åkarp
Vårboskolan, Arlöv
Skönadalsskolan, Löddeköpinge
Nyvångsskolan, Löddeköpinge
Olympiaskolan, Kävlinge
Stora Hammars skola, Höllviken
Tångvallaskolan, Falsterbo
Herrestorpskolan, Vellinge
Kattebäcksolan, Trelleborg
Kulturskolan, Skurup
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen