Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Försvarsutskottets ordförande: Sverige bör skicka vapen till peshmerga

Försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L) vill att Sverige ska leverera vapen till kurdiska peshmerga som nu strider mot terrorsekten IS för att befria Mosul. "Det handlar om granatgevär och kulsprutor. Jag vet att behovet av sådana vapen är stort", säger han till HD och Sydsvenskan.

Allan Widman (L), ordförande i försvarsutkottet, vill att Sverige ska skicka vapen till peshmerga.Bild: PONTUS LUNDAHL / TT
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) bekräftade häromdagen att Sverige ska fördubbla sin styrka i Irak.
De 35 militära instruktörer som hjälper peshmerga i norra Irak ska ökas till drygt 70.
Men försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L) tycker att Sverige borde göra betydligt mer för att hjälpa de kurdiska förbanden som ingår i den USA-ledda alliansen mot Islamiska Staten.
– Principiellt ser jag ingen skillnad mellan att ställa upp med militära instruktörer och att beväpna peshmerga, säger Allan Widman.
Han säger sig ha fått mejl från representanter för den kurdiska "regeringen" KRG i det självstyrande norra Irak med vädjan om hjälp med vapen.
– I markstriderna är det framförallt granatgevär och kulsprutor som behövs, säger Allan Widman.
Liberalerna vill även att Sverige ska leverera lastbilar, som behövs för transporter längs de långa frontlinjerna.
Dessutom borde Sverige kunna skicka skyddsmasker så att peshmerga bättre kan skydda sig mot IS-jihadisternas kemiska stridsmedel.
– Vi vet att IS förfogar över kemiska stridsmedel. Då tycker jag det känns som lågt hängande frukt för Sverige att leverera skyddsmasker.
Peshmerga har stridande förband med enbart kvinnor. De är lika dåligt beväpnade som andra kurdiska förband.Bild: HASAN SARBAKHSHIAN
Allan Widman tycker det är bra att Sverige nu fördubblar instruktörsstyrkan i Irak. Han hade gärna sett att den utökades med en sjukvårdsinsats.
Den svenska styrkan har varit i Irak sedan våren 2015. Men den är omgärdad med hög sekretess. Exakt vilka soldater som deltar, vilka regementen de är hämtade från och var i norra Irak de opererar är topphemligt.
– Det handlar om militär utbildning och taktik, säger Allan Widman.
Enligt riksdagsbeslutet som föregick insatsen ska de svenska soldaterna ge råd och träna peshmerga i "vapenhantering, sjukvård, försvarsstrid och i att ta hand om sprängladdningar".
I slutet av september i år skickade försvarsmakten ut ett pressmeddelande för att "korrigera uppgifter" i medier om att svenskarna försett peshmerga med vapen.
"Den svenska styrkan i Irak har inte lämnat över vapen av något slag till irakiska försvarsstyrkor, inklusive Peshmerga", skrev försvarsmakten.
Försvaret bekräftade att svenskarna delar information med de irakiska trupper man utbildar: "Det sker då inom ramen för det egna självskyddet, eftersom säkerheten på aktuell utbildningsplats omfattar både svenskar och irakiska försvarsstyrkor, inklusive Peshmerga."
Enligt vad HD och Sydsvenskan erfar har de 35 svenskarna hittills utgjorts av elitsoldater. När styrkan fördubblas kommer fler "vanliga soldater" att ingå, troligen några från regementet P7 vid Revinge.
Försvarets presschef Philip Simon vill inte gå in på några detaljer.
– Den svenska styrkan i Irak är en väl sammansatt enhet. Soldaterna med olika kompetenser är utplockade för att lösa uppgiften. Vad gäller våra specialförband så kommenterar vi överhuvudtaget inte någonting, säger Philip Simon.
Den svenska insatsen i Irak är känslig, både politiskt och av säkerhetsskäl. De EU-länder som deltar med stridande enheter anses utsatta för ökad risk att drabbas av terrorattacker från Islamiska Staten.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen