Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Almgren: Folkparken kan fortfarande bli kulturhus

Det ska gå att få in både barnteater och bibliotek i Folkparksbyggnaden – och hålla budgeten på 15 miljoner kronor. Det tror Lunds mäktigaste politiker Anders Almgren (S).

Fokparken.Bild: Ingemar D Kristiansen
Att bygga om Folkparksbyggnaden till ett kulturhus skulle kosta 65 miljoner kronor. Det visar serviceförvaltningens utredning.
Men kommunfullmäktige har bara beviljat 15 miljoner kronor till projektet. Därför föreslår kultur- och fritidsförvaltningen att man ska skrota planerna.
Men kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S) håller inte med. Han menar att utredningen har utgått från att man ska göra en större upprustning än vad kommunfullmäktige hade tänkt sig.
– Den här prislappen från serviceförvaltningen är närmast att likna vid ett nybygge. Och det är inte det som fullmäktige har uttalat sig om, säger Anders Almgren.
Istället anser han att man bara ska göra de nödvändiga åtgärderna som behövs.
– Jag tror fortfarande att huvudspåret ska vara att fylla Folkparken med ett kulturinnehåll, men till en mer rimlig kostnad.
Är det 15 miljoner som gäller?
– Tills fullmäktige har sagt något annat är det 15 miljoner.
Anders Almgren menar att utredningen borde ha gett svar på vad man kan göra med den budget som fullmäktige har beslutat om.
– Vad kan man göra med 15 miljoner kronor – det är grundfrågan. Man kan svara på andra frågor, man kan komma med andra rekommendationer, men man kan inte komma ifrån grundfrågan: Vad får vi för 15 miljoner kronor?
Vad för slags verksamhet tänker du dig i Folkparken?
– I grunden har jag inga andra tankar än det som vi med en relativt stor enighet har samlats kring: dels biblioteksverksamhet, dels teaterverksamhet, inte minst med barnprofil.
– Sedan är det också viktigt att en sådan här plats fungerar som en mötesplats med kanske ett kafé och ytor där föreningar kan ha möten och aktiviteter.
Anders Almgren säger att man måste gå igenom utredningen med dem som har gjort den. Han tänker ta upp frågan i kommunstyrelsens arbetsutskott inom den närmaste tiden.
– Det här är ett så tungt investeringsprojekt och en så viktig satsning att vi måste stämma stämma av snabbt i kommunstyrelsens arbetsutskott. Då är det rimligt att vi träffar både kultur- och fritidsnämndens ledning och servicenämndens ledning, säger han.
Gå till toppen