Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Handbollen tar bort straffavgörande

Handbollen skrotar straffar som avgörande moment i kval- och slutspelsmatcher. Karlskronas Gustaf Hallén kanske hamnar i den situationen till våren. Arkivbild.Bild: Claudio Bresciani/TT
Svensk handboll tar bort straffläggningen som utslagningsmoment vid kvalspel och slutspel på seniorsidan. I stället blir det en variant av friläge, en så kallad "shoot out", där målvakten kastar bollen till en utespelare som får ett kontringsläge mot motståndarlagets målvakt.
Regelverket:
+ Fem spelare per lag utses. Dessa antecknas och utför sitt kast i den turordning som noterats.
+ Vid signal från domaren kastar utespelaren bollen till målvakten och startar kontring. Målvakten har tre sekunder på sig att kasta bollen till den kontrande medspelaren, utespelaren fångar bollen, får ta max tre steg och därefter skjuta. Målvakten får inte överskrida målgårdslinjen. Bollen får inte vidröra golvet vid något tillfälle, förutom vid det avslutande skottet, då är det tillåtet att skjuta ett ”studsskott”.
Den nya regeln kommer att gälla vid utslagningsmatcher i kval och slutspel från och med den här säsongen. Dock spelas minst två förlängningsperioder (2 x 5 minuter) som tidigare. Är det då fortfarande oavgjort blir det frilägesavgörande.
Gå till toppen