Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Jag känner mig inte utsövd när jag går upp”

Hur brukar du göra för att kunna sova bra? Vi frågade några skåningar hur de har det med sömnen och vad de gör för att vakna utvilade på morgonen.

Gunvor Granqvist, 86 år.Bild: Julia Lindemalm
Gunvor Granqvist, 86, pensionär och tidigare telefonist och kontorist: "Jag tar en insomningstablett, det har jag gjort i ett par år. Men nu fungerar den inte längre, jag somnar inte på den heller. Jag har svårt att somna, och när jag väl somnat så vaknar jag ofta igen och kan ligga vaken i ett par timmar. Så håller det på hela natten. Jag kan vara så sömnig och trött, men somnar ändå inte. Långt om länge, fram på morgonkvisten, kan jag somna om igen. Men jag känner mig inte utsövd när jag går upp, och på dagen är jag väldigt trött. Man får ta det som det kommer, vad ska man annars göra?"
Morten Jon Thrysøe, 48 år.Bild: Julia Lindemalm

"Jag tar gärna en promenad i friska luften"

Morten Jon Thrysøe, 48, yogastudioägare och mindfulnesskonsulent: "Bästa sättet är att gå och lägga mig i tid, gärna före tio. Och i ett relativt ostimulerat tillstånd när jag har smält det jag ätit och druckit, och alla intryck och händelser från dagen är färdigbearbetade. Så att jag är ”tom”. Jag tar också gärna en promenad i friska luften innan jag går till sängs. Då vet jag att jag sover bra. Men så har jag en liten pojke på tretton månader därhemma som sover oregelbundet, därför är min sömn just nu ofta lite störd. När jag sovit dåligt på natten mediterar jag istället lite mer på dagen för att återhämta mig. "
Läs också Acceptera dina sömnbesvär och sov bättre
Miriam Karlsson, 31 år, och Leo Kadhum-Shiblan, 9 månader.Bild: Julia Lindemalm

"Lägger mig tidigt för att få sova fler timmar"

Miriam Karlsson, 31, föräldraledig ekonomiassistent och personlig assistent, med Leo Kadhum-Shiblan, 9 månader: "Jag lägger mig tidigt, redan vid niotiden, för att få sova fler timmar. Då har Leo somnat senast klockan åtta och jag har fått en timme för mig själv att varva ner lite. För några månader sedan började jag lägga honom i ett eget rum, för att själv kunna sova mer ostört. Innan hade jag honom bredvid mig i sängen. När han vaknar på natten tar jag in honom till mig. Han sprattlar ganska mycket, så det blir ju inte samma sömn. En vanlig natt sover jag kanske tre plus fem timmar. Det är helt okej."
Youssef Guemghor, 36 år.Bild: Julia Lindemalm

"Tar ett par timmar innan jag kommer ner i varv"

Youssef Guemghor, 36, servitör och arbetssökande: "Jag jobbar på nätterna till 03.00 på Wallmans salonger i Köpenhamn. När jag kommer hem är jag jättetrött, men det tar ändå ett par timmar innan jag kommer ner i varv och kan somna. Jag tror att det är stressen som gör det. Sömntabletter vill jag inte ta, jag är rädd att bli beroende av dem. Jag känner mig aldrig riktigt utvilad, är trött hela tiden och det påverkar hela mitt liv. Så därför letar jag efter ett annat jobb, på dagtid. Men det är svårt i den här branschen, restaurangjobb är ju mycket natt och helg."
Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl eller på telefon 040-281338.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen