Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

MFF-spelarna i samtal om matchfixning

Svensk elitfotboll och Svenska spel satsar på en offensiv för att förebygga matchfixning och spelmissbruk. "En på tjugo i gruppen killar mellan 18 och 24 år hamnar i problem. Så teoretiskt finns det en i riskzonen här, säger Anders Wikström och blickar ut över MFF:s A-trupp.

MFF:s Oscar Lewicki har aldrig kommit i kontakt med matchfixning.Bild: LUDVIG THUNMAN
Samtliga 32 herrklubbar i allsvenskan och superettan ska kontaktas innan serierna är slut. På måndagen var turen kommen till Malmö FF.
Anders Wikström är gammal allsvensk fotbollsspelare, mest i Gefle. Just nu är han projektanställd av SEF som samordnare mot matchfixning. Det är Svenska spel som finansierar. Och det är i det bolaget som problemet med spel kring underliga matchutgångar oftast uppstår.
– Sedan 2012 har vi väl haft ett 70-tal matcher som undersökts närmare, säger Anders Wikström.
MFF-gruppen är väl inledningsvis inte så koncentrerad. En del väljer att äta sin pasta efter träningen medan Anders Wikström har sin tjugo minuter långa dragning.
MFF:s två tränare Olof Persson Allan Kuhn lyssnade spänt.Bild: LUDVIG THUNMAN
Efter hand blir intresset för vad Wikström talar om större. Och varje spelare i A-trupperna i de 32 klubbarna ska logga in på nätet och göra en obligatiorisk 45 minuters utbildning i frågan.
– I min värld är det en självklarhet att ta avstånd från matchfixning, säger Oscar Lewicki.
Han garanterar att han själv aldrig blivit kontaktat att påverka en match och han känner inte till något fall heller.
– Men att spela är vanligt i idrottens värld. För egen del är det småpengar det handlar om, blandat, inte bara fotboll, säger Lewicki.
En spelare i allsvenskan är rekommenderad att inte ha ett allsvenskt spelobjekt. Blir någon inblandad riskeras tio års avstängning från all fotboll.
Svenska Elitfotbolls samordnare mot matchfixning Anders Wikström.Bild: LUDVIG THUNMAN
Och försök till matchfixning är vanligare än man tror.
– Jag blev själv kontaktad av en kompis för tio år sedan när jag spelade i Gefle. Vi skulle möta Helsingborg och jag skulle hjälpa till så att vi förlorade. Vi vann men det var läskigt att vara med om. Jag talade inte om det för någon i klubben, och det var fel av mig, säger Anders Wikström.
Identifiera, ignorera och informera är ledorden för en spelare. Förhoppningsvis ska varje lag i fortsättningen ha en kontaktperson i klubben att vända sig till om en spelare blir konfronterad.
Troligen kommer även spelarna i damallsvenskan att genomgå utbildning nästa år.
Gå till toppen