Ekonomi

Större risker i avtalslösa företag

Risken är stor att pensionen blir sämre för den som jobbar i ett företag som saknar kollektivavtal. Många småföretagare har inte heller någon olycksfallsförsäkring för sina anställda.

Många småföretag utan kollektivavtal saknar trygghetsförsäkringar för sina anställda. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bland småföretagen utan kollektivavtal betalar 58 procent in tjänstepension för sina anställda. 52 procent har tecknat olycksfallsförsäkring för dem och bara 37 procent sjukvårdsförsäkring, visar en undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Swedbank.
– Det här var faktiskt en överraskning för mig. Jag trodde att det var så där 85–90 procent som hade den här typen av trygghetsförsäkringar, säger Leif Svensson, ordförande för Småföretagarnas riksförbund.
Svensson, som själv inte hade tecknat kollektivavtal när han var företagare, säger nu att hans organisation ska uppmana sina medlemmar att skaffa de försäkringar som skyddar de anställda.
– Även om de inte har kollektivavtal ska deras anställda ha samma villkor vad gäller tilläggsförsäkringar, säger han.
Många småföretagare är också dåligt försäkrade för egen del. Bara 17 procent har inkomstförsäkring mot arbetslöshet. Var tredje skulle inte klara – eller är tveksamma till om de skulle klara – sin ekonomi om de blev allvarligt sjuka.
Leif Svensson är medveten om problemet. Många medlemmar i Småföretagarnas riksförbund ställer frågor om just försäkringar.
– Vi har bytt ut vår samarbetspartner när det gäller försäkringar. Vi kommer att erbjuda ett paket till våra nästan 30 000 medlemmar – ett säkerhetspaket som innehåller alla typer av försäkringar som en liten företagare behöver, säger han.

Fakta: Frågor till småföretagare

Tror du att du skulle klara din ekonomi om du skulle bli långvarigt sjuk?
Kollektivavtal
Total Ja Nej
Ja 66 % 71 % 66 %
Nej 18 % 14 % 19 %
Tveksam 16 % 14 % 16 %
Tror du att ditt företag kan fortsätta sin verksamhet om du blir långvarigt sjuk?
Kollektivavtal
Total Ja Nej
Ja 25 % 54 % 21 %
Nej 62 % 31 % 67 %
Tveksam 13 % 15 % 12 %
Har du en inkomstförsäkring (vid arbetslöshet)?
Kollektivavtal
Total Ja Nej
Ja 17 % 23 % 16 %
Nej 78 % 67 % 80 %
Tveksam 6 % 11 % 4 %
Vad av följande betalar du till dina anställda?
(frågan ställd till företagare utan kollektivavtal)
Tjänstepension 58 %
Försäkringar vid inkomstbortfall 19 %
Sjukvårdsförsäkring 37 %
Olycksfallsförsäkring 52 %
Inget av ovanstående 26 %
Undersökningen, där 1 000 företagare deltog, genomfördes av Kantar Sifo. Merparten av företagen hade under 20 anställda.
Källa: Swedbank och Sparbankerna
Gå till toppen