Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ungdomarna bestämmer allt själva i nystartad förening

I Bara och Klågerup finns det redan. Nu har också Naverlönnskolan fått en egen idrottsförening – där ungdomarna bestämmer allt.

Theo Glanzelius, Jubin Zendehrokh, My Petersson och Moa Olsson är ledare i Naverlönnskolans idrottsförening.Bild: Marcus Svensson
My Petersson, som går i åttan, snörar på sig gympadojorna och tar på den blå ”ledartröjan”. Hon är en av fjorton ledare på Naverlönnskolans högstadium som arrangerar idrottsaktiviteter för andre- och tredjeklassare i några av kommunens skolor.
– Jag gillar att lära ut till små barn och tycker det är jättekul med idrott. Jag både tränar och är ledare i innebandy också.
Totalt lägger My Petersson fyra dagar i veckan på träning och ledarskap – plus matcher.
Ibland krävs det en del tålamod med de små barnen.
– Svårast är när de är väldigt många och inte är tysta.
Jubin Zendehrokh och Theo Glanzelius förklarar dagens aktiviteter.Bild: Marcus Svensson
Redskap och mattor släpas fram för en stor hinderbana i idrottshallen. Så går Theo Glanzelius och Jubin Zendehrokh och hämtar ett trettiotal lågstadielever i närliggande Röda skolan. Det dröjer inte länge förrän man är i full gång med spökboll och skeppsbrott.
– Det är roligt att göra detta på fritiden när jag inte har något annat att göra. Roligt men jättejobbigt, säger tredjeklassaren Zacharias Lundholm efter att ha sprungit sig svettig över redskapen.
Zacharias Lundholm går på Röda skolan.Bild: Marcus Svensson
Skolidrottsföreningarna i kommunen fyller många viktiga syften, enligt samordnare Ted Åhs som startat upp likadana föreningar i Bara och Klågerup.
– Vuxna har inget att säga till om. Detta är ungdomarnas egna föreningar, de bestämmer allt. De är ledare och kassörer och får själva göra olika ansökningar, säger han.
– Det handlar om att skapa relationer mellan barn och ungdomar, och mellan skolor. Ungdomarna som är ledare ska vara förebilder och har själva tagit fram regler om att motverka mobbning.
Naverlönnsskolans idrottsförening har bara precis startats. Men redan är intresset stort bland barnen att få delta i de gratis aktiviteterna.
– Förra veckan var det 120 barn som kom. Den här veckan är det 150. Och det finns en önskan om att vi ska starta för fler årskurser än tvåan och trean, säger samordnare och skolvärd Kevin Nilsson.
Gå till toppen