Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bilden av Sverige svartnar utomlands

Glöm det välordnade välfärdslandet och de vackra landskapen. Sverigebilden i utländska medier mörknar. Våldtäkter, no go-zoner och okontrollerad invandring är allt vanligare inslag i dagens rapportering, enligt Dagens Nyheter.

Utrikesminister Margot Wallström har pekat på vikten av att motverka desinformation om Sverige utomlands enligt UD. Arkivbild.Bild: Jessica Gow/TT
Tidningen har tagit hjälp av sina egna utrikeskorrespondenter för att kartlägga hur den mörkare bilden fått fäste. Sanna Björling, stationerad i USA, berättar att hon fick höra "märkliga saker" om Sverige under presidentkandidaten Donald Trumps valmöten.
– De kan säga saker som "Jag har hört att ni inte har någon kultur kvar" eller "Ni har helt öppna gränser, ni har tagit in miljontals syriska män helt utan kontroll och "Har ni infört sharia?"
Från länder som Ryssland, Ungern och Storbritannien kommer liknande rapporter.
– När myterna om Sverige väl fått fäste utomlands kan de användas av svenska personer och organisationer som gärna ger näring till föreställningen om ett land som slits isär. Dessutom kan de hävda att det är uppgifter som förtigs av våra medier och myndigheter, säger Christian Christensen, professor i journalistik vid JMK.
Utrikesdepartementet försöker nu att skapa en mer nyanserad bild av Sverige och motverka desinformation.
– Utrikesministern har påpekat vikten av att motarbeta det, säger Karin Nylund på UD till DN.

Fakta: UD:s kampanj mot desinformation

Sveriges ambassader har nyligen fått ett kompendium som kallas "Vägledning för hantering av desinformation och ryktesspridning".
I materialet från UD står bland annat att läsa:
"Exempel på desinformation kan vara 'Sverige-bashing' som används för att stärka aktörens eller desinformatörens egna, ofta inrikespolitiska syften".
"Om ni beslutar att gå i svaromål på Twitter, tänk på att hålla inläggen så korta och sakliga som möjligt. Nöj er med att svara en gång och undvik att gå in i långa Twittertrådar".
"Det finns inga heltäckande recept för att motarbeta desinformation och propaganda. Långsiktigt motarbetar vi emellertid dessa problem genom att stärka institutionerna och journalistiken".
Källa: Dagens Nyheter

Fakta: Några exempel på Sverige-bashing

"Det kan bli som i Sverige där det finns 54 områden med sharialagar och där staten saknar kontroll". (Jaroslaw Kaczynski, partiledare för konservativa Lag och rättvisa under en debatt i Polens parlament).
"Sverige har gjort ett fenomenalt jobb med att försöka dölja det" (Filmaren Ami Horowitz berättar om "no go-zoner" i den amerikanska tv-kanalen Fox Business).
"Det var tråkigt i Malmö och inte ens en katt skulle ha ätit maten" (En flykting som citeras av den tjeckiska dagstidningen Mlada Fronta påstås hellre vilja återvända till Bagdad än att bo i Sverige).
"Skolor förespråkar flickors sex med invandrare. Journalister anklagar vanligt folk som kritiserar invandring. Multikulturalism är statsideologi. En svensk ger ett skakande vittnesmål". (Rubrik i bullentinform på den "alternativa" tjeckiska sajten Parlamentni Listi).
Källa. Dagens Nyheter
Gå till toppen