Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hovrätten: Andreas Karlsson försvarade sig mot attack

Nazisten Andreas Karlsson drog kniv för att försvara sig och en kompis mot ett attackerande gäng. Nödvärn, hävdar hovrätten som frikänner honom helt. En 30-åring döms dock till tre års fängelse för överfallet på Showan Shattak.

Andreas Karlsson hade rätt att försvara sig, enligt hovrätten.Bild: Björn Lindgren/TT
I somras kom den uppmärksammade domen efter den våldsamma sammandrabbningen mellan nazister och vänsteraktivister på Möllan natten mellan den 8 och 9 mars 2014. Flera personer skadades, varav tre vänsteraktivister allvarligt.
Mest kritiskt var det för MFF-supportern Showan Shattak som fick hållas sövd i över en vecka och därefter intensivvårdas i en och en halv månad.
En 30-åring, som åtalades för mordförsök på Showan Shattack, friades helt av tingsrätten.
Nazisten Andreas Karlsson dömdes däremot till tre års fängelse för att ha misshandlat två andra personer. I tingsrättsdomen slog rätten fast att Andreas Karlsson höll i kniven som skadade en man och en kvinna.
Läs också Andreas Karlsson friades från mordförsöket - trots koppling till knivhuggen
Domen överklagades. På onsdagsförmiddagen meddelade hovrätten att nazisten Andreas Karlsson nu helt frikänns.
Hovrätten konstaterar att Andreas Karlsson och hans fyra kamrater blev jagade av ett stort gäng den där natten kring Möllevången för drygt två och ett halvt år sedan. I kvarteret hade det spridits ett rykte om att det skulle komma "nassar" till området, enligt hovrätten.
Efter sammandrabbningen för 2,5 år sedan samlades tusentals personer i en demonstration på Möllevångstorget.Bild: Albin Brönmark
Till slut drabbade de två grupperna samman och flera slagsmål bröt ut. Vid ett tillfälle såg Andreas Karlsson, uppger han, hur hans kompis upprepade gånger blev slagen med en flaska i huvudet. Samtidigt påstod Andreas Karlsson att han blev påhoppad och utsatt för sparkar och slag.
Då drog han sin kniv. Och högg för att försvara sig, enligt honom själv. Två personer träffades av knivhuggen.
Trots knivhuggen frikänns Andreas Karlsson. Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten att han hade laglig rätt att försvara sig själv och sin kompis, alltså nödvärn.
"Det har inte varit uppenbart oförsvarligt att i detta läge hålla upp kniven till skydd", står det i domen.
– Andreas Karlsson har haft rätt att försvara sig och kamraten. Det han har gjort har inte varit uppenbart oförsvarligt. Han har handlat i nödvärn, säger domaren Hanserik Romeling.
Andreas Karlsson och hans försvarare har dock inte behövt bevisa att det har handlat om nödvärn. Det har istället varit åklagare Sofie Eilertsson Olssons uppgift att bevisa att Andreas Karlsson inte har befunnit sig i en nödvärnssituation.
Sydsvenskan har sökt åklagaren utan resultat.
30-åringen, som av tingsrätten friades för mordförsöket på Showan Shattak, döms däremot av hovrätten. Han får tre års fängelse för grov misshandel. Han ska också betala nästan 400 000 kronor i skadestånd.
Läs också Showan Shattak om domen: ”Jag är glad att rättsväsendet tagit sitt förnuft till fånga”
– Vi har värderat bevisen annorlunda jämfört med tingsrätten. Och vi har även haft ny bevisning. Vi har hört rättsläkaren som har uttalat sig om Showan Shattaks skador. Efter det har vi ansett att de frågetecken som tingsrätten hade är borta, säger Hanserik Romeling.
Ett frågetecken som tingsrätten inte lyckades reda ut var varför Showan Shattak inte hade andra skador i ansiktet än hudavskrapningar, trots att han fick flera knytnävsslag.
Enligt rättsläkaren kan det bero på att det har handlat om "knytnävsslag uppifrån mot sidan av huvudet."
Showan Shattak under tingsrättsförhandlingen i somras.Bild: Hussein El-alawi
– Dessutom fanns Showan Shattaks blod på 30-åringens jacka, säger domaren Hanserik Romeling.
Hovrätten utesluter också att 30-åringen ska ha agerat i nödvärn.
- 30-åringen sprang ifatt sitt offer. Till skillnad från Andreas Karlsson, säger Hanserik Romeling.
För utomstående kan det vara svårt att sätta sig in i ett stort bråk som hände för mer än två och halvt år sedan. Hur har det varit för er i hovrätten?
– Det är likadant för oss. Problemet är ju att vi vet att det har varit fler inblandade än vad vi har kunnat höra. Man har hittat blod från flera personer som vi inte har kunnat identifiera. Vår uppgift har varit att pröva det som åklagaren har påstått, säger Hanserik Romeling.
Gå till toppen