Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klubben för dem som inte vill vara ensamma

Det surrar intensivt runt ett av krogborden på den folktäta restaurangen.
Surret kommer från medlemmar i Singel365.

Nene Karlgren och Åke Dahlström beskriver Singel 365 som en förening för dem som inte vill vara ensamma och som vill hitta på saker.
Måndagar och fredagar är krogkvällar för Singel365. Denna höstkalla måndag är det sex medlemmar som slagit sig ner runt ett av borden på Mosaik på Stortorget.
– En sådan är kväll kan vi vara mellan sex och tio personer som kommer, säger Åke Dahlström en av initiativtagarna till klubben som nyligen fyllt sex år.
Namnet kommer av att de reagerade på medlemsavgiften i en liknande klubb och beslöt att i deras skulle det endast kosta en krona per dag.
– Fast nu är medlemsavgiften 360 kronor. Det blir 30 kronor i månaden och lättare för kassören om det kommer nya medlemmar mitt i ett år, säger Marianne Rydälv.
Och man behöver inte vara singel för att vara med i klubben, det räcker med att man vill träffa nya vänner och hitta på saker.
I fredags kom 40 personer till årsmötet med middag. Det är merparten av de 54 medlemmar som föreningen har.
– Det är många. Jag har varit med i flera föreningar och det brukar vara runt tio procent som kommer på årsmöten, säger Åke Lilje.
Det är mycket skratt och vänskap när medlemmar i Singel 365 träffas. Ibland är de många som på årsmötet, ibland är det enbart en handfull. Nene Karlgren, Åke Dahlström, Åke Lilje och Marianne Rydälv är några av pionjärerna i den sex år gamla föreningen.
– Det kan bero på att föreningen stod för middagen, men det är också ett sätt att visa att man får mycket för sin medlemsavgift, säger Marianne Rydelöv.
Men det handlar inte enbart om fest i Singel365. Det kan också bli vandringar, teater, biljard, fiske, Jägersrokvällar, bio...
– Alla har rätt att skapa aktiviter, förklarar Åke Lilje, en av pionjärerna i klubben.
Medlemmarna lägger in förslag på aktiviteter i en gemensam kalender. Det kan vara allt från att någon berättar att han eller hon köpt biljetter till en teaterföreställning och undrar om någon vill hänga med till att någon annan föreslår en resapresenterat med ett ordentligt prospekt.
– I somras åkte vi runt mycket med sommarkortet, säger Marianne Rydälv.
Det är medlemmarnas lust och engagemang som styr vänskapsföreningen som hittills främst lockat kvinnor. Cirka 75 procent av medlemmarna är kvinnor.
Männen runt bordet förklarar det med:
– Män fastnar lättare hemma.
Nene Karlgren är aktiv i klubben som ständigt får nya medlemmar. Hon säger att hon har funnit flera nya vänner tack vare Singel365 och att föreningen är en viktig del av livet.
– Jag är med jätteofta på olika arrangemang. Men det hade varít roligt om fler män hade hittat hit, säger hon.
Förutom den veckliga fredagsafterworken och måndagskvällen står gåsamiddag i kalendern över de närmsta veckorna.
– Och så diskuterar vi jul- och nyårsfest, berättar Åke Lilje.
Ofta är evenemangen på offentliga lokaler. Men det händer att någon bjuder hem också.
– Jag har haft midsommarfest, då hjälpte föreningen till med tälten, säger Nene Karlgren.
Det kom ett 25-tal medlemmar till festen, berättar Åke Dahlström.
Det kommer hel tiden nya medlemmar till klubben och många har varit kvar länge. Vissa träffas i mindre grupper och andra är med ofta på de gemensamma arrangemangen.
– Det är bra att det kan vara på olika sätt, för då är det många som kan hitta nya vänner, säger Nene Karlgren.
Gå till toppen