Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Löfven anklagas för svagt ledarskap

Regeringen har svajat i flera säkerhetspolitiska frågor, skriver Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra och partiets försvarspolitiska talesperson Hans Wallmark på Dagens Industris debattsida. De riktar skarp kritik mot Löfvens förmåga att leda landet, inför det kommande EU-toppmötet.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Arkivbild.Bild: Jessica Gow/TT
"Det är i oroliga tider som ett lands ledarskap prövas. Det kräver bland annat förmåga att både formulera och försvara sitt lands intressen i internationella sammanhang. Det kräver vilja och förmåga att rusta det svenska försvaret och stärka samarbetet med andra länder. Flera exempel på bristande ledarskap från Stefan Löfven och hans regering riskerar i stället att försvaga Sverige." skriver de.
Kriget i Syrien och slaget om Mosul ska diskuteras under EU:s toppmöte i Bryssel på torsdag, där Stefan Löfven (S) deltar tillsammans med EU:s övriga stats- och regeringschefer.
Inför mötet går Kinberg Batra till angrepp mot Löfven i en intervju med Svenska Dagbladet.
– Statsministern är för passiv, och när man inte uttalar någon ståndpunkt och visar ett tydligt ledarskap försvagas ytterst Sveriges roll och möjligheter att påverka i en tid som kräver desto mer, säger hon.
Moderatledaren är kritisk till Löfven och regeringens agerande i flera säkerhetspolitiska frågor, bland annat att de inte drivit på mer vad gäller sanktioner mot Ryssland med anledning av "den fruktansvärda situationen i Aleppo och Rysslands agerande där". Ett annat område där Kinberg Batra anser att Löfven har misslyckats är Nato.
– Jag är orolig att det försvagar Sverige att statsministern av omsorg om sitt parti, eller opinionsmätningar, håller dörren stängd till Nato, som är den struktur som finns och fungerar. Det försvagar Sverige om regeringen håller dörren till Nato stängd av partipolitiska skäl.
Gå till toppen