Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nazisten Andreas Karlsson kan få kvarts miljon för tiden i häktet

Nazisten Andreas Karlsson frias helt av hovrätten efter att ha suttit inlåst i nästan ett år. När domen vinner laga kraft har han rätt till närmare en kvarts miljon kronor i ersättning från staten.

Hovrätten friar Andreas Karlsson helt efter nästan ett år i häkte.Bild: Björn Lindgren/TT
Nazisten Andreas Karlsson frias helt i hovrättens dom efter den våldsamma sammandrabbningen mellan nazister och vänsteraktiviter på Möllan natten 8-9 mars 2014.
Läs också 30-åringen döms för attacken på Showan Shattak i uppmärksammat fall
Inget talar enligt juridisk expertis för en prövning i Högsta domstolen. När hovrättsdomen vinner laga kraft, har Andreas Karlsson därmed möjlighet att begära ersättning för den tid han suttit oskyldigt inlåst.
Andreas Karlsson häktades i sin frånvaro redan kort efter händelserna på Möllevången och efterlystes internationellt. Han greps av ukrainsk säkerhetstjänst på ett kafé i Lviv i Ukraina i slutet av november förra året.
Efter utlämning häktades han i Malmö i mitten av mars i år.
I Malmö tingsrätt dömdes Andreas Karlsson till tre års fängelse för två fall av grov misshandel och en misshandel av normalgraden.
På onsdagen kom hovrättens dom. I den frias Andreas Karlsson helt.
Att en friande dom var på väg signalerade hovrätten redan den 12 oktober, när Andreas Karlsson släpptes fri från häktet.
När hovrättsdomen har vunnit laga kraft har Andreas Karlsson möjlighet att söka ersättning från staten för den tid han oskyldigt har suttit inlåst.
Justitiekanslern tar beslut om så kallad lidandeersättning. Den första månaden som häktad ger enligt schablon 30 000 kronor. De fem därpå följande månaderna ger 20 000 kronor var. Från den sjunde månaden är ersättningen 15 000 kronor per månad.
Räknat bara på tiden som frihetsberövad i Ukraina och Sverige skulle det ge Andreas Karlsson runt 220 000 kronor.
Men ersättningen kan bli betydligt högre. Staten kan, efter prövning, också behöva betala ut ersättning för till exempel förlorad arbetsinkomst, kostnader för resa från häktet till hemmet och advokatkostnader kopplade till ansökan hos Justitiekanslern.
Ersättningen kan också stiga om den frikända personen har varit misstänkt för särskilt allvarliga brott. Mordförsök är ett sådant exempel.
– I det här fallet har vi ännu inte fått in någon ansökan. Det krävs en lagakraftvunnen dom innan frågan kan prövas, säger notarien Caroline Persson hos Justitiekanslern.
Att Andreas Karlsson har varit namngiven i många tidningar, radio och tv ska normalt inte påverka ersättningen från JK.
– I den praxis som gäller sedan 2012 räknas publicitet in i schablonbeloppet. I dag är det relativt vanligt att misstanke om brott ger publicitet, särskilt när det gäller allvarliga brottsmisstankar, säger Caroline Persson hos JK.
Det finns exempel på mycket höga ersättningar till personer som har suttit häktade eller fängslade länge och sedan frikänts. Joy Rahman fick till exempel 10,2 miljoner kronor för att ha suttit i fängelse åtta år för ett mord han senare frikänts för.
Andreas Karlssons advokat Theodor Nordenadler vill inte närmare kommentera kommande ersättningsanspråk efter den friande domen.
– Domen är mycket välskriven och hovrätten har kommit till de rätta konklusionerna gällande min klient. Beträffande ersättningsanspråk får vi vänta på att domen vinner laga kraft, säger advokat Nordenadler.
Gå till toppen