Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Utomlands kan du checka in för att sova

Oavsett om du vill njuta av sömn i en lyxig omgivning eller behöver behandling för sömnstörningar kan du lägga in dig - om du har en rejäl budget och lämnar Sverige.

Yoga, bad och massage – rena sömnpillret?Bild: Björn Larsson Rosvall
På ett spa med sömninriktning är alkoholen i rummets minibar utbytt till kamomillte. I restaurangen serveras mat med extra trypofan, en aminosyra som sägs underlätta sömn. Och massageterapeuterna kan erbjuda en massagevariant som avslutas med tjugo minuters sömn. Denna sorts anläggningar finns på de flesta håll i världen.
Hotellet Almyra på Cypern erbjuder ”Sömnvecka för utmattade föräldrar” för 10 000 kronor - exklusive själva boendet. Gästen får en timme matkonsultation för bättre sömn samt daglig yogakurs, bastubad och massage. Skillnaden mot en annan lyxig spavecka är inte så stor.
Läs också Acceptera dina sömnbesvär och sov bättre
Men på The Sleep Retreat en timme med tåg från London har sömnterapin tagits till en annan nivå. Grundaren Jonathan Grant led av sömnstörningar under 25 år. Nu driver han sitt lyxiga behandlingshem med forskningsbaserad kognitiv beteendeterapi, fysisk aktivitet, specialmat och avslappning genom musik och konst. Efter vistelsen följer terapeuterna upp hur det går för gästerna.
Det kanske är en trend som vi har missat här. Det låter som en alldeles utmärkt inriktning.
Anders Pertun driver Sveriges första spa, beläget i Sunne, och är vice ordförande i branschorganisationen Svenska spahotell. Han känner till svenska ställen med mobilfria zoner som har inriktat sig på lugn och harmoni, men inget som har fullt fokus på sömn.
– Det kanske är en trend som vi har missat här. Det låter som en alldeles utmärkt inriktning, ett öppet mål för en branschkollega.
Läs också Vakentimmarna på natten gjorde livet tungt
Han berättar att det händer att människor börjar gråta av att uppleva tystnaden i skogarna i Värmland och att god sömn är ett ständigt återkommande samtalsämne på spahotellet.
Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl eller på telefon 040-281338.
Gå till toppen