Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Expert: Clinton kom lindrigt undan

Donald Trump var stark i början av nattens debatt mot Hillary Clinton – men förlorade ändå, säger statsvetaren Chris Galdieri till TT. – Hon gick in i debatten med stor ledning, inget ändrade på det.

Hillary Clinton och Donald Trump.Bild: David Goldman/AP/TT
Egentligen framkom inte så mycket nytt i sakfrågorna inför USA:s presidentval, säger Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i New Hampshire.
– Både Trump och Clinton återupprepade sina budskap. Clinton säger att hon har erfarenhet, Trump säger att den är dålig, och så håller det på, säger Galdieri.
Frida Stranne, USA-forskare vid Högskolan i Halmstad, tycker dock att Demokraternas kandidat Clinton och Republikanernas Trump presenterade tydliga besked i sakfrågorna och att de förklarade hur de skiljer sig åt. Clinton började starkt, men Trump gav henne mer motstånd i debattens senare del, enligt Stranne.
"Trump var starkast när han beskyllde Clinton för utvecklingen i Mellanöstern och för att hon inte har lyckats åstadkomma allt det hon nu lovar göra inom olika områden, trots att hon har haft makt länge", skriver hon i ett mejl till TT.
Om Trump hade lyckats lägga band på sig tidigare i kampanjen och inte gjort så många fula utspel hade mycket sett annorlunda ut, tycker Stranne.
"Clinton kom ganska lindrigt undan även i nattens debatt i frågor där många ifrågasätter henne", skriver hon.
Christian Christensen, professor i journalistik med inriktning amerikanska medier vid Stockholms universitet, reagerar särskilt på Trumps besked att han kanske inte kommer att acceptera valresultatet:
– Det är en sorglig dag för amerikansk demokrati att det har kommit till den punkten att de har en kandidat som säger det, säger Christensen.
Om syftet med uttalandet var att få in nya väljare så har han misslyckats, säger han:
– De 35–40 procent som Trump har stöd från, de ökar han inte med den retoriken, säger Christian Christensen.
– Första 20–30 minuterna i debatten såg man hur han försökte hålla sig lugn, men sista timmen såg man hur han kom loss och gick tillbaka till gammalt mönster.
Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, tycker dock att Trump har blivit bättre på att debattera.
– Trump var mer samlad och lågmäld i början och man kan säga att han gjorde en bättre debatt än tidigare. Men man kan ändå dra slutsatsen att han har svårt att hålla hela vägen ut, han kan inte behärska sig.
Men det är svårt att utse någon vinnare, tycker Blanck.
– Jag tror inte att det här kommer att påverka valet i något större avseende.
Gå till toppen