Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så vill politiker stoppa besparingar

När protesterna växer mot nedskärningar inom kultur och fritidssektorn bjuder S och MP in oppositionen till blocköverskridande samtal. Anders Almgren (S) är redo att plocka miljoner från kommunstyrelsens kassa.

Sydsvenskan har berättat om reaktioner på sparkrav i kultur- och fritidsnämndens budget för 2017, som snart drabbar bland annat Högevallsbadet och Hardeberga IP.
”Inför 2017 är de ekonomiska utmaningarna för dessa verksamheter större än tidigare. Till och med så stora att viktiga verksamheter riskeras på ett sätt som inte är rimligt”, skriver kommunalråden Anders Almgren (S), Emma Berginger {MP) och Elin Gustafsson (S) i en inbjudan till alla oppositionspartierna i Lund utom SD.
Det ser ut som om de flesta kommer.
Försöker ni undvika kritik?
– Det här är inte ett sätt att undvika kritik, det är att ta politiskt ansvar. Vi har varit kritiska till den budget som kultur och fritidsnämnden fick av fullmäktige, den har försatt oss i den här situationen. Det är inte da capo för vår budget, utan vi börjar på ett nytt blad. Nu är tiden mogen för att göra det här, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S).
Anders Almgren (S) vill undvika nedskärningar genom att ta av kommunstyrelsens pengar.Bild: Ingemar D Kristiansen
Han hoppas få med sig ledande företrädare i de andra partierna på beslut som innebär mer pengar till kultur- och fritidsnämnden nästa år.
Läs också "Förslaget verkar vara ett skott från höften"
Var ska pengarna tas ifrån?
– De ska inte tas från annan verksamhet. Vårt grundförslag är att vi ska använda pengar ur kommunstyrelsens budget som inte är öronmärkta, säger Anders Almgren.
Han vill inte låsa sig för en specifik summa, men talar om ”ett antal miljoner”. Han anser också att kultur- och fritidsnämnden är bästa instans för att i detalj avgöra hur prioriteringarna ska göras.
Så här säger oppositionsrådet Christer Wallin (M) om förslaget:
– Det är något att fundera på. Vi måste ta reda på hur mycket pengar det handlar om och vilka konsekvenser det får. Det ställer nya frågor. Då blir det ett väldigt litet utrymme kvar för kommunstyrelsen att besluta över. Det kan vara ett bekymmer. Vi måste titta på vad vi ska avstå från som kommunstyrelsen tidigare har finansierat. Någonting får stryk.
Läs också Äventyrsbadet kan stängas under vardagskvällar
”Någonting får stryk”, säger Christer Wallin (M).Bild: Ingemar D Kristiansen
Det blocköverskridande politiska samtalet rör kultur, fritid, idrott och arrangemangsstöd och ska hållas den 27 oktober.
Varför är inte SD inbjudet?
– Vi förhandlar inte i några frågor med SD, säger Anders Almgren.
Läs också Besparingar: Högevallsbadet kan få minskade öppettider
Gå till toppen