Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Carolina Söderholm: De säger ja till allt

Sanna Blennow och Robert Logrell, Mr Rice & peanuts.Bild: Leyla Allendes

Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Två kroppar som andas. Performanceduon Mr Rice & peanuts driver den enklaste av handlingar till det extremas rand, medan andningen växer till ett crescendo som fyller rummet i rytmiska vågor.
Med dansföreställningen "Yes!" säger de ja till allt. Ja till det överdådiga, komplexa och kroppsliga. Ja till extas, och att svetta sig ur en identitetskris, som duon Sanna Blennow och Robert Logrell, uttrycker det. Men det handlar också om tillit, tänker jag. Till situationen och publiken, till kraften i den intensiva närvaro som växer fram i det avskalade men laddade scen- och ljudrum som Karin Granstrand och Lendl Barcelos skapat. I kontrast till vardagens flöde av intryck och distraktioner, insisterar de på vad som pågår här och nu.
När duon nu återkommer till Inkonst med andra delen i trilogin "Solid is the new vague" tar de spjärn mot koreografen Mette Ingvartsens inflytelserika "Yes Manifesto" från 2004. Men i arbetet med det egna manifestet till trilogins avslutande del går de på tvärs mot denna konstnärliga traditions tvärsäkerhet. Medan vaghet oftast anses negativt, insisterar Mr Rice & peanuts på dess frigörande potential. Med "Yes!" pekar de på hur bejakandet också av det öppna, osäkra och glidande rymmer oanade möjligheter.
"Yes!" spelas på Inkonst 20-22/10
Gå till toppen