Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Bron"-författarna om sin samiska kriminalserie

Mystiska ritualmord i Sameland. En fransk och en svensk mordutredare som försöker samarbeta, trots kulturkrockar. Det är ingredienserna i "Bron"-författarna Måns Mårlinds och Björn Steins SVT-serie "Midnattssol".

Peter Stormare, Leïla Bekhti, Gustaf Hammarsten och Richard Ulfsäter i SVT:s nya storsatsning "Midnattssol", som är ett samarbete med franska Canal+. Det första avsnittet av åtta sänds på söndag klockan 21 i SVT1.Bild: SvT
Den franska stjärnan Leïla Bekhti (känd från "En profet") hade aldrig hört talas om samisk kultur då hon fick rollen som mordutredaren Kahina från Marseille som kommer till Kiruna för att utreda ett gräsligt mord på en landsman i SVT:s kriminalserie "Midnattssol".
– Jag frågade runt bland mina vänner och bekanta hemma, och det var bara en person som ens kände till samerna, säger skådespelaren.
Fransmännen lär få veta desto mer nu – "Midnattssol" är en fransk-svensk satsning från Canal+ och SVT, och kulturkrockarna mellan samer och myndigheter är ett genomgående tema. Det är en serie som rider på vågen av Nordic noir.
– Vi fransmän älskar skandinaviska kriminalserier, som "Bron" och danska "Brottet". De har rollfigurer med brister, och det är täta komplexa berättelser.
En fransman må vara förlåten, men kunskaperna om samer är inte särskilt hög bland svenskar i gemen heller. Duon Måns Mårlind och Björn Stein, regi och manus, erkänner att de "skämdes" då de insåg hur lite de visste om Sápmi, Sameland. De hoppas att deras serie, med åtta timslånga avsnitt, ska öppna ögonen på folk. "Midnattssol" kan dessutom sägas vara del av en mindre trend där samisk kultur uppmärksammas, exempelvis dokumentärserien "Sápmi sisters" och Amanda Kernells kommande långfilm "Sameblod".
– Jag tror det beror på att det finns en ny energi i den unga generation samer som är stolta över sitt ursprung, säger Måns Mårlind.
– Vi har inspirerats av artister som Sofia Jannok och Maxida Märak, som är starka, kraftfulla förespråkare för Sápmi.
Björn Stein säger att han fascineras av den samiska kulturens förhållande till naturen.
– Samer har en respekt för naturen som inte känns konstlad. Man är i naturen på ett väldigt påtagligt sätt. De jojkar inte om berget – de jojkar berget. Det finns nyanser som det tar en stund att förstå, de tänker på ett annat sätt.
"Midnattssol" handlar mycket om identitet, ursprung och etniska minoriteter. Mordutredaren Kahina kommer från en algerisk familj, och i Norrland paras hon ihop med Anders, en åklagare av samisk börd, gestaltad av Gustaf Hammarsten.
Mårlind och Stein säger sig vara väl medvetna om faran av att de exotifierar samisk kultur, men drar en parallell till "Bron", som de har varit inblandade i sedan start som manusförfattare.
– I "Bron" är vi mer intresserade av att hitta likheter mellan svenskar och danskar, än skillnader. Kahina har jättemycket gemensamt med Anders. Genom att hitta likheterna undviker man plattityder. Och har man rätt skådespelare med rätt engagemang, så blir det äkta och inte exotifierat, säger Måns Mårlind.
För Leïla Bekhti var dock upplevelsen av Norrland, och av midnattssolen, mycket exotisk. Och påfrestande eftersom inspelningarna tog fyra månader.
– Det var helt galet. De två första veckorna var det så kul, och jag skickade hem bilder där jag solade mitt i natten. Men eftersom det var omöjligt att sova tappade jag till slut fotfästet och hamnade utanför tid och rum, vilket i och för sig var väldigt användbart för min rolltolkning. Det blev en alldeles speciell stämning och gemenskap i teamet eftersom vi alla var vid världens ände. Magiskt, men svårt.
Första avsnittet av åtta sänds på söndag klockan 21 i SVT1.
Gå till toppen