Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Expert ställer sig frågande till påstått terrordåd i Malmö

Branddådet mot en bönelokal i Malmö är det första attentat terrorgruppen IS påstår sig ha utfört i Sverige. "Jag är tveksam till det påståendet," säger terrorforskaren Magnus Ranstorp till HD och Sydsvenskan.

IS tar på sig branddådet på Norra Grängesbergsgatan.
Strax efter midnatt publicerade flera medier uppgifter från IS-tidskriften al-Naba. I al-Naba uppges att terrorgruppen IS står bakom en brand i en muslimsk bönelokal i Malmö på morgonen den 11 oktober i år. Al-Nabi uppger att dådet utfördes av "en krigare från kalifatet".
Någon misstänks ha krossat ett fönster och kastat in två molotovcocktails i lokalen. En anmälan om misstänkt mordbrand upprättades. Ingen person skadades, men bönelokalen fick rökskador.
En shiamuslimsk församling använder den brandhärjade lokalen på Norra Grängesbergsgatan. Terrorgruppen IS är sunnimuslimska extermister som betraktar shiiter som en av sina huvudfiender.
Eftersom ingen skadades fick branden liten massmedial uppmärksamhet i Sverige.
Terrorforskaren Magnus Ranstorp bekräftar att al-Naba är en välkänd IS-tidning.
– Al-Naba summerar grafiskt IS terrordåd. Men man måste veta att IS tar på sig allt de tycker gagnar dem. De scannar väldigt mycket vad som händer runtom i världen, säger Ranstorp.
Magnus Ranstorp.Bild: Victor Lundberg / TT
Ranstorp är förvånad över att en begränsad brand som fått liten uppmärksamhet uppmärksammas av al-Naba.
– Det är det intressanta. Jag kan tänka mig att säkerhetstjänster, både Säpo och FRA blir intresserade av hur den här nyheten har spridits utanför Sverige. Den kritiska frågan är: hur har IS fått tag i nyheten från Malmö och varför vill de blåsa upp den?
Varför är IS intresserade av att ta på sig ett dåd som just inte blev något dåd?
– Det frågar jag mig också. Men man ska komma ihåg att de för ett sekteristiskt krig mot framför allt shiiter.
På försommaren i år publicerade Sveriges Radio uppgiften att Malmö och även Norrköping är möjliga svenska måltavlor för IS-dåd. Sveriges Radios Cecilia Uddén fick uppgiften från militärstrategen och IS-forskaren Hisham al Hashimi.
Magnus Ranstorp är tveksam inför uppgiften.
– Jag kommer ihåg intervjun i Sveriges Radio, men jag ställer mig tveksam till påståendet.Det här kan vara uppgifter Hisham al Hashimi har hört i Mellanöstern, säger Magnus Ranstorp.
– Det är självklart att det finns personer i Malmö med IS-koppling. Vi har just haft Osama Krayem från Malmö som utförde terrordåd i Bryssel.
Läs också Osama Krayem ingick i Islamiska statens specialtränade elitkommando
– Men man ska inte dra för stora kausala växlar på det som har hänt i Malmö och på att IS tar på sig det. Den stora frågan är alltså varför IS vill blåsa upp det.
I Sveriges Radios uppgifter från försommaren finns uppgiften om en möjlig sovande IS-cell i Malmö?
– Jag tror inte på det. Men det finns som sagt personer i Malmö med kopplingar till IS. Sleeper cells är något man associserar till Bryssel och Paris och den typen av händelser. Jag tror att det är ganska osannolikt i Malmö.
Behöver Malmöbor vara oroliga?
– Nej. Uppgiften i al-Nabi betyder inte att man ska vara orolig som medborgare, säger Magnus Ranstorp.
Hos polisen pågår arbete och kartläggning.
– Vi håller på att undersöka den här uppgiften just nu. Jag har pratat med polisens underrättelsetjänst nu på morgonen. Vi får återkomma med eventuella åtgärder, säger Malmös polismästare Stefan Sintéus.
Malmös polismästare Stefan Sintéus.Bild: Daniel Kihlström/TT
Gå till toppen