Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fascinerande – men grunt

Greta Pedersen, huvudperson i dokumentären "Gretas guide till galaxen".Bild: Folkets bio

Gretas guide till galaxen

BIO. DOKUMENTÄR. Sverige, 2016. Regi: Astrid Askberger. Med: Greta Pedersen, Matt Buscher, Cecilia Pedersen, Maj-Britt Pedersen. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.13.
Greta Pedersen är en fascinerande person. Men också som vem som helst. Som en rolig kompis med konstnärlig ådra och tankar och drömmar om hur livet borde och skulle kunna levas. Skillnaden är att Greta, till skillnad från de flesta andra, gör verklighet av sina idéer.
Astrid Askberger har följt och filmat Greta under femton år, sedan hon träffade henne av en slump i USA. Under ett pärlband av icke kronologiskt hopklippta bilder: rörliga och stilla, poetiska och realistiska, intima och extroverta, iscensatta och spontana – allt inramat av telefonsamtal mellan regissören och hennes musa – får vi stegvis inblick i Gretas värld och liv. I nuet och det förflutna, där hon har lämnat en besvärlig familjesituation för att bygga sig en egen och fri tillvaro på andra sidan av landet. Där får hon nu fritt utlopp för sin musikaliska och konstnärliga kreativitet och sina försök att leva helt fritt, även vad gäller kärlek och sexualitet.
"Gretas guide till galaxen" är en dokumentär och också ett slags personlig essäfilm – fast gjord av en person som ser genom en annan persons ögon. Men också sina egna.
Det är inspirerande, vackert, sorgligt, roligt, alltid poetiskt och visuellt spännande, men – ganska grunt. Trots, eller kanske på grund av, mängden av material och insyn, så cirklar regissören lite som katten runt het gröt och låter oss aldrig komma ända fram till de mest brännande punkterna. Oavsett om det gäller vad som faktiskt händer med kärleken när bara den ena älskande parten i ett förhållande vill leva kravlöst eller hur nästa svåra steg i försoningen med en mor som levt i alkoholdimma i många år ser ut.
Gå till toppen