Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmös bostadsrättsköp till flyktingar kostar över 50 miljoner kronor

För att klara flyktingmottagandet har Malmö stad beslutat att köpa 56 stora bostadsrätter – i konkurrens med alla andra som söker bostad i Malmö. I april köpte kommunen var åttonde enrummare som såldes i Malmö. ”Kommunen driver upp bostadspriserna,” säger Ewa Bertz (L).

Malmö stad ska köpa 56 stora bostadsrättslägenheter till flyktingar.Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT
Den 1 mars kom en ny lag som tvingar Sveriges kommuner att erbjuda bostad för flyktingar som har beviljats permanent uppehållstillstånd. Lagen gör att Malmö måste ordna bostad åt 488 personer i år - och 660 nästa år.
I onsdags intervjuades Malmös kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) i Sveriges Television om hur lagkravet ska lösas.
– Egentligen tittar vi på alla alternativ som finns. Gamla sjukhuslokaler och gamla äldreboenden som kan användas och omvändas. I extremfall tittar vi på tillfälliga sovsalar, sa hon.
I tv-intervjun nämndes inte bostadsrätter. Trots att intervjun sändes bara ett dygn efter att servicenämndens arbetsutskott tagit beslutet att godkänna köp av 56 bostadsrätter för nyanländas bosättning.
Kommunens inköpslista ser ut så här:
• 45 trerumslägenheter med ett snittpris på 900 000 kronor.
• 11 fyrarumslägenheter med ett snittpris på 1,2 miljoner kronor.
Totalkostnaden blir alltså över 50 miljoner kronor.
Besittningsskyddet förhandlas bort och de nyanlända får maximalt bo fyra år i lägenheterna, via andrahandskontrakt. Hyran ska betalas av andrahandshyresgästen. Om han eller hon inte har råd, betalas hyran med försörjningsstöd.
Bostadsrättsföreningar har enligt bostadsrättslagen ingen möjlighet att stoppa köp från kommunen och har heller inte möjlighet att hindra andrahandskontrakt. Malmö stad får hyra ut till vem kommunen vill.
Servicenämndens arbetsutskott består av tre ordinarie ledamöter från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna.
Liberalen Ewa Bertz reserverade sig mot beslutet om bostadsrättsköp. Hon menar att ett så stort och viktigt beslut borde tas i hela servicenämnden, som möts i nästa vecka.
Ewa Bertz (L) vill att fler politiker ska ta det stora bostadsrättsbeslutet.Bild: Moa Dahlin
– Malmö stad är redan storägare av lägenheter, genom MKB. Nu ska vi visst bli storägare av bostadsrätter också, säger hon.
– Det här tar lägenheter från alla unga som vill flytta hemifrån och från alla andra som vill flytta till Malmö. Det driver upp bostadsrättspriserna.
Ewa Bertz önskan om att ta beslutet i hela nämnden kommer inte att uppfyllas. Det strider, enligt servicenämndens ordförande Petra Bergquist (S), mot nämndens delegationsordning. Serviceförvaltningen rustar nu för storinköp av lägenheter.
– Vi har personal som är inne på helgerna. För det är då lägenheterna är ute, säger Benny Thell, chef på stadsfastigheter.
Sociala resursförvaltningens chef Annelie Larsson påpekar att bostadsrätter bara är en del av lösningen. Moduler har beställts och ett femtiotal ensamstående män har redan flyttat in i byggnader på Sege park.
– Vi kommer att prioritera familjer till bostadsrätterna. Men Migrationsverket uppger att 80 procent är enmanshushåll. Då kan två personer bo i en trea och tre personer i fyra.
Ska 56 stora bostadsrätter hinna köpas före årsskiftet?
– Det hoppas vi, säger Annelie Larsson.
Annelie Larsson, sociala resursförvaltningenBild: Emil Langvad
Enligt ett beslut från 2003 får kommunen köpa bostadsrätter, men det tydliggörs att "det är viktigt att dessa inköp ej driver upp priserna på bostadsrättsmarknaden i Malmö".
Servicenämnden har låtit en mäklarfirma i Malmö utreda frågan. Den utredningen visar bland annat att kommunen köpte var åttonde enrummare som såldes i Malmö i april i år. ”Det utgör trolig prispåverkan”, står det i mäklarens utredning.
Vårens köp gjordes i en offensiv för att hitta hem åt bostadslösa ungdomar.
Läs också Borätter köps till hemlösa
Servicenämnden har från kommunfullmäktige i år begärt 100 miljoner kronor extra, bland annat för att bekosta de många bostadsrättsköpen.
Gå till toppen