Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tom Cruise prickar in klichéerna

Tom Cruise som Jack Reacher.Bild: Photo Credit: Chiabella James

Jack Reacher: Never go back

BIO. ACTION. Kina/USA, 2016. Regi: Edward Zwick. Med: Tom Cruise, Cobie Smulders, Robert Knepper, Danika Yarosh. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.58.
”Jack Reacher” är Tom Cruises försök att göra Lee Childs romanhjälte till ett nytt varumärke modell ”Jason Bourne”. Alltså en modern västernhjälte i en elitsoldats skepnad som rider in från ingenstans till olika städer och äventyr. Första ”Reacher”-filmen var hantverksmässigt habil men fick ett måttligt publikintresse.
Cruise var för kort och för gammal men utmålades ändå som babemagnet, trots åldersglappet på upp till 35 år. Främsta svagheten låg dock i ettans thrillerkonstruktion. Medan ”Jason Bourne” stormade mot övervakningssamhället, drog ”Jack Reacher” lansen mot ett absurt hot från rysk maffia på den amerikanska fastighetsmarknaden.
”Never go back” är i det avseendet snäppet bättre, då motståndarna finns i den snabbt växande privatarméindustrin, typ Blackwater – numera kallad Academi. Men brottet handlar inte om de tusentals irakiska civila som mördats av dessa arméer, vilka inte omfattas av krigsbrottslagar, utan om mord på amerikanska militärer och vapensmuggling till fienden.
Liksom förra gången prickar filmen av de flesta av genrens klichéer, inklusive hjältens dotter som blir måltavla för skurksidans samvetslösa lustmördare. Cobie Smulders tuffa actionkvinna Susan Turner ser inledningsvis ut som en frisk fläkt, men i slutänden stannar hon vid en beundrande sidekick till Reacher.
Gå till toppen