Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Wästberg: Oartigt och arrogant

Akademiledamoten Per Wästberg är inte nöjd med Bob Dylans tystnad efter tillkännagivandet av Nobelpriset i litteratur. I en intervju med SVT:s Kulturnyheterna kallar han Dylans beteende "oartigt och arrogant".

Bob Dylan måste höra av sig på något sätt för att kunna kvitterat ut Nobelpriset. Arkivbild.Bild: Chris Pizzello/AP/TT
Det har gått mer än en vecka sedan det blev klart att Bob Dylan är årets Nobelpristagare i litteratur och hittills har det enda tecknet från artisten varit en rad på hans hemsida som sedermera har raderats.
– Det var väl inte oväntat. Han verkar väldigt sturig och motvillig så jag blev inte förvånad, säger Per Wästberg till Kulturnyheterna.
Wästberg säger att Svenska Akademien fortsätter invänta någon sorts svar från Dylan, men på frågan om vad han själv tänker skräder han inte orden.
– Man kan ju säga att det är oartigt och arrogant. Han är den han är.
Bob Dylans officiella Twitter- och Facebookkonton har nämnt priset, men annars har det varit knäpptyst, och Svenska Akademien gav tidigare i veckan upp sina försök att få tag på honom.
– Vill han höra av sig får han göra det, säger Per Wästberg till TT. Under sina år i Akademien har han aldrig upplevt att det varit så svårt att nå fram till en pristagare.
Doris Lessing var till en början måttligt förtjust, och att pristagare inte kommer till Stockholm har hänt mer än en gång. Men att inte svara är ganska originellt, konstaterar Peter Englund. Under hans tid som ständig sekreterare blev vissa pristagarna chockade, och till och med misstänksamma.
– Vissa trodde knappt att det var sant, "vem är det som ringer? Är det ett grymt practical joke". Mario Vargas Llosa frågade, "who is this?", minns Peter Englund.
Oavsett om Dylan hör av sig eller inte är han årets Nobelpristagare i litteratur. Han måste inte skaka hand med kungen för att få prispengarna, drygt 8 miljoner kronor, däremot behövs någon form av aktiv kontakt.
– Vi måste ju veta vart vi ska betala pengarna, det finns en rent praktisk omständighet som måste lösas. Men det har ju bara gått en vecka än, jag tycker det är lite för stor dramatik kring det här, säger Odd Zschiedrich, kanslichef på Svenska Akademien, till TT.
Gustav Källstrand, förste intendent på Nobelmuseet, säger till Kulturnyheterna att Bob Dylan har till den 1 oktober nästa år på sig att tacka ja eller nej till prispengarna.
Gå till toppen