Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Johan Malmberg: Århundradets kärleksopera

Operadramatiken runt en Birgit Nilssonfestival på Bjäre blev inte vad Mathias Clason önskat sig.
Det kompenserar han nu med råge när han istället blir mannen att göra opera av Ebba Witt Brattströms "Århundradets kärlekskrig" – den omsusade berättelsen som av många lästs som en biografisk berättelse om en feministisk fyrbåk som hunsades av Akademiens (operaälskande) ständige sekreterare bak lyckta dörrar. Kan det bli mer opera än så? Nej, det kan det förstås inte och det insåg också den alltid alerte Mathias Clason, librettist och operaregissör bosatt i Billesholm, som transformerat boken i rekordfart och fått Vattnäs konsertlada i Dalarna att satsa på uppsättningen med premiär till sommaren.
"Jag har varit tydlig gentemot Ebba med att den manliga huvudpersonen måste stärkas upp. Han måste vara en mer fyllig karaktär än bara korkad och elak som i boken" säger Mathias Clason som också tycker bokens rytmiska vers varit lätt att överföra till libretto.
Oavsett hur lyckat projektet blir kan det vara intressant att notera att Mathias Clason på kort tid samlade ihop inte bara Witt Brattström utan också tonsättaren Paula Malmborg Ward, regissören Niklas Hjulström och en imponerande ensemble. Tanken far gärna till debatten som Clason väckte på denna kultursida i vintras då han vädrade missnöje med hur Birgit Nilssons Minne sidsteppat honom som konstnärlig ledare för en Birgitfestival i vardande. Om operaentusiaster kan vallfärda till lilla Vattnäs vid Orsasjöns strand – vad månde det ha blivit av den satsning till firandet av Birgit Nilssons hundraårsdag 2018 som Clason siktat emot.
Rök chansen där och då att göra Bjäre till Bayreuth?
Gå till toppen