Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bengt Bergers indi-brygd berusande

Beches Indian Brew: Palladium, Malmö, 21/10

Och så tackar vi gud för maten och Bengt Berger!
Om multikulti, internationella kulturblandningar, nån gång blir förbjudet här i landet kommer Berger att vara den förste som man sätter på flyget till Nånannanstans.
Hela gänget i samband med Malmökonserten.Bild: Bengt Berger
Ingen annan tussar ihop olika slags musik och musiker lika hämningslöst och glatt som trumslagaren och musikentreprenören med den stora famnen. Kan Bengt "Beche" Berger få in schottis, jazz, indiskt, blues och nordafrikanskt på samma platta så sitter han inte på sina händer.
Någon allmänt lallande pyttipanna-rörare är han dock minst av allt. Det som ger musiken fasthet och riktning är visioner och djup kunskap. Och att medspelarna är några av landets främsta musikanter.
Under den pågående turnén samspelar Beches Brew och den västafrikanske trumslagaren Doe Kushiator med fyra sydindiska mästare på fiol och trummor.
På Palladium rullade jättegänget ut en rad Bergerlåtar, bland andra "Kakraba high five", "Edith" och "Dagar, djur". Men även om jag hade en helsida på mig skulle det knappast vara meningsfullt att ens försöka bena ut allt som hände.
Det är liksom sammansmältningen som är själva grejen, upphettad med sväng, spelglädje, inbördes respekt och ständiga överraskningar. Bengt Berger höll igång grundsvänget och tillät sig för övrigt förtjust att digga de andras spel.
Systrarna Akkarai, Subbulakshmi och Sornalatha, besvärades inte direkt av några fioltekniska begränsningar, vare sig i växelspelet med de tre svenska saxofonisterna och fiolkollegan Livet Nord eller i utsmyckningar av melodierna.
Ändå kändes det tyvärr som om de två virtuoserna höll igen, det blev bara korta solon och man fick nöja sig med att föreställa sig hur det skulle ha låtit om de sträckt ut improvisationerna på allvar.
Männen, Shree Sundarkumar med den lilla khanjira-tamburinen och Jayachandra Rao på mridangam-trumma, fick/nöp däremot chansen att duellera på allvar och påminde en om att inget trummande i världen har fler nyanser och klanger än indiskt handtrumspel.
Två fullmatade timmar utan paus och jag hade velat ha mer av allt och alla.
Denna lördag spelar Beches Indian Brew på Kulturkvarteret i Kristianstad. Så sadla elefanterna.
Gå till toppen