Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Stor uppslutning vid manifestation mot striktare flyktingpolitik

Närmare tusen personer uppskattades ha deltagit i lördagens manifestation i Malmö, mot en striktare flyktingpolitik.

Protester mot utvisningarna till Afghanistan, vid manifestiation på Möllevångstorget i Malmö.Bild: Hussein El-alawi
Demonstrationen samlades klockan 16.30 på Möllevångstorget för att sedan gå vidare mot Gustav Adolfs torg. Liknande manifestationer genomförs få ytterligare tretton platser i landet idag.
Marie Karlssonär en av deltagarna som deltar i protesten mot striktare flyktingpolitik. Hon jobbar på ett asylboende för ensamkommande.
– Jag märker ständigt hur den nya lagstiftningen påverkar våra ungdomar. De mår psykiskt dåligt, har svårt att sova och klara skolan och vardagen eftersom de ständigt oroar sig för att bli avvisade från Sverige, säger hon.
En del av ungdomarna hon möter har fått uppehållstillstånd. Andra väntar.
– En del är oroliga för att skickas tillbaka när de blir 18 år. Andra för att skrivas upp i ålder och avvisas, säger Marie Karlsson.
Bild: Hussein El-alawi
En av talarna vid manifestationen är Omid Mahmoudi, ordförande i ensamkommande förbund.
– Regeringen avråder svenska medborgare från att resa till Afghanistan för att det är för farligt men skickar samtidigt tillbaka flyktingbarn dit. Det är dubbelmoral, säger han.
Bild: Hussein El-alawi
Han fortsätter:
– Många av dem som kommer att utvisas är barn till afghanska flyktingar och är föda och uppvuxna i i Iran. Nu utvisas de till ett land de aldrig varit i, där de inte kan språket, känner till kulturen eller har något socialt nätverk. Få av dem kommer att klara sig där.
Demonstranternas krav är att regeringen upphäver den nya lag som antogs i somras och innebär en striktare flyktingpolitik, att jakten på papperslösa stoppas och att Migrationsverket slutar att utvisa asylsökande till Afghanistan.
Manifestationen arrangeras av organisationerna Ensamkommandes förbund, Support your local feminist och Stories of the refugees.
Protester mot utvisningarna till AfghanistanManifestationer över hela landet Malmö Möllevångs torgetBild: Hussein El-alawi
Gå till toppen