Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fairooz Tamimi: "Ett brev till min dotter, om jag hade någon."

Detta är ett brev till den tonårsdotter jag aldrig haft.
Jag skriver till dig idag eftersom jag anser att av alla människor i din närhet har du den svåraste situationen. Det är svårare för dig än för mig, din mamma som kom till Sverige som vuxen, med redan formade övertygelser, åsikter och personlighet. Det är svårare för dig än för dina bröder som fortfarande åtnjuter privilegiet att vara pojkar, till och med i ett av världens mest jämställda länder. Det är svårare för dig än för dina svenska jämnåriga som inte varit tvungna att lämna ett land, en mor- eller farförälder eller en barndomsvän.
Du är fortfarande “under utveckling”, men även om det är tufft innebär detta utmärkta möjligheter för dig. Låt mig förklara.
Du är mötet mellan två världar, två tänkesätt, två kulturer och två språk. Du kan äga det bästa av bägge världar och vara en bro mellan två kulturer. Det kommer att berika dig som person och frigöra din kreativitet.
Självklart är det inte alltid lätt att förena två kulturer, det är en utmaning att få kombinationen att fungera. Kanske kommer du ibland att känna dig splittrad mellan dessa två kulturer, dessa två världar. Kanske kommer du ibland att uppleva att till och med jag, din hängivna mamma, är så avlägsen från ditt sätt att tänka.
Först och främst ska du veta att hängivna föräldrar gör vad helst som krävs för att ge sina barn ett tryggt hem, ett bättre liv, bra utbildning och en ljus framtid.
Men även de mest hängivna föräldrar som har uppoffrat så mycket kan göra fel emellanåt, för de är mänskliga och har vuxit upp i ett annat sammanhang, under andra förhållanden, och varit tvungna att acceptera vad du aldrig ska behöva acceptera.
Ibland skulle jag, kanske omedvetet, behandla dig annorlunda än dina bröder, eller förvänta mig att du tar vissa saker för givna. Kanske skulle jag inte acceptera ett visst beteende eller sätt att tänka.
När detta händer ser jag avståndet mellan oss växa i dina vackra ögon. Jag kan se dig tänka att du borde göra det du tror på, men du vill inte göra mig besviken.
Kanske blir jag besviken när du agerar på ett visst sätt, men du ska veta att din personlighetsutveckling samt respekt för din kropp och själ väger tyngre än min besvikelse.
När jag drömmer om din framtid ser jag inte främst en prestigefylld utbildning eller ett exklusivt jobb. Jag drömmer om att du utvecklas till en sann kvinna, varpå allt annat kommer att följa. En sann kvinna som känner till sina rättigheter och sitt ansvar och som inte accepterar diskriminering eller övergrepp, inte ens från de mest kärleksfulla personerna i den omedelbara närheten och definitivt inte i den kulturella identitetens namn.
Jag drömmer om att du ömt vårdar din identitet, din moderskultur och ditt modersmål, men skilj på detta och tradition. Många traditioner världen över skapades för att upprätthålla patriarkala strukturer. Traditioner som förringar ditt kvinnliga intellekt och behandlar din kropp som en källa till skam är inte din identitet.
Din identitet är att vara en sann kvinna som älskar livet.
Gå till toppen