Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Företagarandan känner inga gränser

När Fairooz Tamimi kom till Sverige för tre år sedan var det med tjugo års erfarenhet av egenföretagande i bagaget. Trots det var hindren många för att starta om den egna konsultfirman på svensk mark. I dag står hon själv som förebild, prisad för sitt arbete med att främja entreprenörskap, integration och mångfald.

Fairooz Tamimi och hennes söner kom till Sverige från Jordanien för tre år sedan.Bild: Jenny Leyman
Vi har bestämt träff på Komvux i Lund. Fairooz Tamimi kommer direkt från lektionssalen där hon skrivit ett av flera nationella slutprov i svenska för invandrare.
– Lärare i allmänhet kan få en att antingen hata eller älska ett språk. Min lärare är jättebra, hon får mig definitivt bara att älska det, säger hon på felfri engelska.
Det var efter att kriget hade brutit ut i Syrien och läget blivit allt mer spänt i Mellanöstern som Fairooz Tamimi bestämde sig för att lämna hemlandet Jordanien. Hennes engagemang under den Arabiska våren och hennes öppna kritik mot Muslimska brödraskapet gjorde att hon inte längre kände sig säker.
– Jag har publicerat flera böcker i Jordanien och skrev en kolumn i två av landets dagstidningar. Ord för ord började mina texter censureras och ibland publicerades de inte alls. När jag inte ens fick vara fri i mitt skrivande kunde jag inte heller vara kvar, säger hon.
Att det blev just hit till Lund som Fairooz Tamimi och hennes två söner kom för tre år sedan är ingen slump. Fairooz Tamimis bror hade i perioder jobbat i Finland för mobiltillverkaren Nokia och sedan i Sverige. Han hade en positiv upplevelse av landet.
– Som ensamstående mamma var det viktigt med ett land med bra utbildningsmöjligheter för mina barn men också för mig själv som entreprenör och när jag blir äldre. Jag ville bo på något litet och mysigt ställe som inte heller var för kallt, därför kom vi hit, säger hon.
Fairooz Tamimi har en bakgrund som ingenjör i elektroteknik. Hennes CV visar däremot på betydligt fler kompetenser och intressen. Från Jordanien har hon med sig erfarenhet av allt från IT-utveckling till projektledning och företagsrådgivning.
– Jag var fyrtio år när jag insåg att jag ville jobba med kultur istället för teknik. Så jag ändrade allt och bytte karriär. Samtidigt tog jag med mig det jag lärt mig från mitt egenföretagande, säger hon.
Under en stor del av Fairooz Tamimis yrkesliv har hon drivit en egen konsultfirma. Ett företag hon hoppades kunna starta om och bygga upp på nytt då hon kom till Sverige. Det visade sig dock vara svårare än hon trott.
– Sverige är vana vid att ta emot arbetskraftsinvandring men om man kommer som egenföretagare så finns det knappt någon information att få. När jag kom hade jag tjugo års erfarenhet av att driva företag, goda kunskaper i engelska och internationella certifikat. Det räckte inte, säger hon och fortsätter:
– Så jag bestämde mig för att jag ville hjälpa andra utlandsfödda personer, speciellt kvinnor, som kommer hit som egenföretagare. Jag ville ge dem verktygen att skapa nätverk, förstå marknaden och lära sig hur man driver företag här.
Sedan i våras är Fairooz Tamimi Skånes regionchef på Impact Invest Scandinavia och affärsrådgivare på Innovation Skåne. Där gör hon just det hon bestämde sig för att göra när hon kom till Sverige: Projektet, c/o Business, som hon driver tillsammans med Impact Invests nätverk i Stockholm, ska hjälpa utlandsfödda entreprenörer, främst flyktingar, att komma igång med sitt företag. De femton uttagna deltagarna representerar fem olika nationaliteter och en stor andel är kvinnor.
– Jag får gåshud när jag träffar de här entreprenörerna. De är så drivna och har gått igenom så många svårigheter, det finns inte en chans att de inte klarar detta, säger Fairooz Tamimi.
När Fairooz Tamimi pratar om kvinnors rättigheter, entreprenörskap och integration märks det att de är hennes hjärtefrågor. När hon inte jobbar med c/o Business skriver hon månatliga kolumner i HD och Sydsvenskan som ofta handlar om problematiken kring och lösningarna på de frågorna.
– Jag vill förändra så mycket jag kan. Jag representerar de sekulära araber som värdesätter jämställdhet, frihet och mod att stå upp mot det extrema, radikala och förtryckande. Jag vill få folk att förstå den kulturen, ge mig in i politiken, skriva fler böcker och göra allt jag kan för att förändra framtiden för utlandsfödda entreprenörer och speciellt för kvinnor, säger Fairooz Tamimi.
Hon menar att det fattas integrationsprojekt som invandrare själva är med och utformar.
– Bjud in utlandsfödda, få in dem i beslutsfattande positioner, så lyckas man bäst med integrering – genom att involvera och inkludera dem som har egen erfarenhet av just segregation och integration. Vi måste lära av varandra och inse att mångfald inte är en dekoration, det är en tillgång.
Men att vara ensamstående förälder i ett nytt land och med ett jobb som tar mycket tid och energi kräver också sin motivation.
– Det kommer ta flera decennier för Mellanöstern att återhämta sig. Så när jag kom hit visste jag att jag kom hit för att stanna. Allt blod, allt hat och alla inbördeskrig var inget vi kunde förutse. Min motivation är att göra vad jag kan för att mina barn ska slippa hamna i samma situation som mig. Jag vill ge dem det bästa, säger Fairooz Tamimi.
Och arbetet har gett resultat. I början på september tilldelades Fairooz Tamimi 2016 års pris ur Göran Tunhammars fond för hennes främjande av entreprenörskap, mångfald och öppenhet.
– Priset betyder mycket för mig men också för många andra, speciellt nyanlända kvinnor. När jag kom hit letade jag efter kvinnor som lyckats starta om sitt företag så jag vet hur viktigt det är med förebilder. Nu kan jag också visa: kan jag så kan andra också.
Fairooz Tamimi
Ålder: 48 år.
Familj: Sönerna Aser, 17 år, och Jad, 15 år, samt två katter.
Utbildning: Ingenjör i elektroteknik.
Gör på fritiden: Skriver.
Favoritbok (och varför): ”’Det trettionde året” av Ingeborg Bachmann. ”För att språket är som en diamant; vackert, lent och skarpt. Jag gillar att den handlar om förändring och små livsavgörande ögonblick.”
Fairooz Tamimis 5 bästa tips: Så kommer du igång med ditt företag
• Bra nog är inte tillräckligt bra. Nöj dig inte med mindre än en passion. Hitta en passion som är värd att kliva ur sängen för varje morgon. Bygg ditt företag kring det.
• Gör misstag – du behöver det för att lära dig. Det är också bra för ditt ego.
• Promenera och prata. Gör det till en vana att promenera och prata företag med en vän där du drömmer, sätter upp dina mål och din affärsplan.
• Börja sälj. Lägg inte massa tid på att göra din produkt/tjänst perfekt. Du lär dig mer när du försöker, misslyckas, förbättrar och sen försöker igen.
• Lyssna på din magkänsla och tro på den. Ignorera inte varningstecken.
Gå till toppen