Lund

Andreas Ekström: Hur ska vi göra - 031 eller 08?

Det finns en del regionala kulturyttringar som man bara behöver sniffa lite närmare på för att verkligen känna stanken av.

Andreas Ekström HD-SydsvenskanBild: Ingemar D Kristiansen
Min kamrat och kollega Harald Bergius, skribent i Stockholms utmärkta morgontidning Dagens Nyheter, tog sig härförleden an en viktig uppgift:
Att slutligen försöka bena ut om det är Göteborg eller Stockholm som har den mest krystade geografiska namnkulturen.
I Göteborg är medierna drivande. Det staplas vitsar på varann, med sådan intensitet och programmatisk konsekvens att humorn sedan länge är underordnad. Man bara måste. 031-identiteten kräver det.
Tidningarna uppmanar till tävlingar. Förmodligen är vi bara ett steg ifrån lokala obligatorier: med varje självdeklaration följer en plikt att inkomma med namnförslag för olika nybyggen. Det finns en offentlig bastuanläggning som föreslogs få heta ”Skålle och Bada”, vilket ju om inte annat illustrerar behovet av fler förslag.
Med sammanbitna miner tvingas nya skojigheter fram. Spons-ringen och Ellysepalatset och Heden-domen och Monopolhemsplatsen och så vidare i en oändlig rad. Ganska många av de här namnen används inte alls i folkmun. Vem det nu är som egentligen håller tungan rätt i den.
I Stockholm är mäklarna drivande. Här ska allt översättas till New York-referenser. Sveavägen, skräckinjagande som en stalinistisk paradgata, kallas nu gärna för ”Midtown”. Ett nytt hotell vid Hötorget kallas ”Haymarket”.
Ja, vilket är bajsnödigast? Harald Bergius utropar ingen segrare, och det kan inte jag heller göra – ansträngd humor och nervös prestigekamp är ju rätt sorgligt på var sitt sätt.
Men man kan ju fundera lite på hur det skulle bli här. Om vi fick ett Big Knot Square. Eller ett Monastery Fields. Eller Planet City! Gräsplätten utanför Widerbergs kallas förstås Meat Packing District. Södra innerstaden kan vi med gott samvete direktöversätta till South Central. Mer Los Angeles än så kan det inte bli. Annehem kallar vi förstås Anaheim, och så kan vi väl bygga en ishall där när vi ändå håller på, och skaffa vårt eget Mighty Ducks?
Men det här blir svårare för vissa stadsdelar än andra. The Misery låter ju inte mycket glammigare än Nöden. Parrot Meadow, kan det duga som översättning för det genuint obegripliga och usla stadsdelsnamnet Papegojelyckan?
Och Tunaparken, den är svår, men ändå min favorit: där måste ju översättningen bli liksom omvänd. The Tonfisk Park.
***
Appendix. Det är snart allhelgonahelg, vilket betyder att vi höjer en skål för absent friends: Den 1 november skulle Jan Mårtensson, en av Sydsvenskans mest omtyckta och lästa skribenter genom alla tider, ha fyllt åttio år.
Gå till toppen