Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Personalflykt hotar privat vårdcentral

Läkarflykt hotar den nya vårdcentralen i Landskrona. Nu tar ett regionråd upp HMC:s läge i regionfullmäktige.

Läget verkar alltmer desperat hos Hälsomedicinskt center (HMC), som driver vårdcentral i Landskrona sedan 2014. I ett nytt brev till Region Skåne från vd Anders Tegenrot trycker man på för ett tillfälligt listningsstopp.
Hälsomedicinskt center i Landskrona.Bild: Britt-Mari Olsson
Förfrågan gäller även HMC:s vårdcentral i Hjärup. I båda fallen har tjänstemän svarat nej, det medger inte ackrediteringsvillkoren.
I brevet varnas för personalflykt, en av läkarna i Landskrona uppges vara på väg att säga upp sig "trots oförtrutet slit för att få en rimlig arbetsbelastning och bibehålla patientsäkerheten", och då hänger två andra löst.
Sköterskornas arbetsbelastning uppges också vara på gränsen: "de orkar inte längre bära alla olistade/nylistade patienter som kommer ner till mottagningen om vår sköterska inte hinner svara i telefon."
Delägare har varnat för nerläggning eller uppköp.
Enligt HMC finns ett systemfel i Skåne, i det att en fast summa utgår per listad person, vilket drabbar nystartade vårdcentraler. HMC hävdar att andelen vårdbehövande är stor i början för en nystartad vårdcentral. De som inte har vårdbehov tenderar till att stanna kvar med sin "primärvårdpeng" på sin gamla vårdcentral.
Region Skåne har gett ett visst stöd för den uppfattningen, även om det inte finns någon statistik som stöder den.
Regionrådet Anders Åkesson (MP), ansvarig politiker, håller med om att Hälsomedicinskt center kan ha satt fingret på ett problem.
Däremot är Åkesson inte beredd att som politiker att lova några förändringar av ersättningssystemet just nu.
Oppositionens regionråd Gilbert Tribo (L) kommer däremot att ta upp HMC:s läge i en enkel fråga på regionfullmäktige.
– Enskilda vårdcentraler kan be att få listningsstopp tillfälligt på grund av att patientsäkerheten är hotad. Har man ändrat policy kring detta? Det kommer jag fråga Anders Åkesson om, säger Gilbert Tribo.
Han hävdar att tillfälliga listningsstopp beviljades då han själv var ansvarigt regionråd för primärvården.
– Absolut har jag varit med och beviljat listningsstopp för korta perioder, säkert vid ett tillfälle, kanske två, säger en anonym tjänsteman som tidigare arbetat på regionens Hälsovalskontor.
– Det är aldrig någon ansökan som beviljats på grund av att den medicinska säkerheten varit i fara. Två ansökningar har kommit in, men båda avslogs, säger dock regionens sjukvårdstrateg Anders Wallner, som kontrollerat med tidigare medicinsk rådgivare.
Carina Nordqvist Falk, från organisationen Vårdföretagarnas branschråd, säger sig välkomna en prövning — utan ta ställning i just HMC:s fall.
Gå till toppen