Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Himma

Budgetfixa köket

Det kostar att totalrenovera köket. Samtidigt har stommar och utrustning ofta lång livstid och behöver inte bytas ut så ofta. Men kanske vill du ha till en förändring ändå? Bara för att? Med lite idéer, eget arbete och kreativitet kommer du långt. Vi har listat hur du kommer undan på enklaste sätt för att få ett nytt kök:

1. Skåpluckorna

Har du ett normalstort kök utgör skåpluckorna en stor del av helhetsintrycket. En förändring kan därför bli radikal. Byt ut luckorna, måla eller tapetsera dem eller plocka helt enkelt av dem här och var för en mer lättillgänglig förvaring.

2. Bänkskivan

Beroende på material kan du fräscha upp en sliten bänkskiva på olika sätt. Massivt trä slipas och oljas – och/eller betsas i en ljusare eller mörkare kulör. Drömmer du om en gjuten betongskiva kan du få till en sådan genom att belägga din befintliga skiva med ett material som claystone eller tadelakt. Prata med din färghandel.
En bänkskiva i trä kan fräschas upp genom att slipas.Bild: David Bergström

3. Öppen förvaring

Många har på senare år valt bort överskåp för att få ett luftigare kök. I stället har man satsat på öppna vägghyllor. Öppen förvaring är ett utmärkt sätt att skapa förutsättningar för förändring. Flytta runt, byt ut, dra ifrån och lägg till på paradhyllan och få snabbt en ny känsla. Detsamma gäller sådant som hänger på väggarna och i taket eller som står framme vid spisen. Ibland kan det räcka med att plocka bort skåpsluckorna.
Plocka bort skåpsluckorna och skapa öppen förvaring.Bild: David Bergström

4. Måla

Vill du inte måla luckorna kan du måla en eller flera väggar. Svart griffelfärg ramar effektivt in och kan dessutom bli familjens nya målarduk. Och visste du att man kan måla över kakel och mosaik? Har du öppna hyllor – prova att måla vägg och hyllor i samma färg, ett inredarknep som ger en sofistikerad känsla.

5. Detaljerna

Byt ut knoppar och beslag på skåp och lådor. Utbudet är enormt, och vill du kan du till och med tillverka egna knoppar med hjälp av material från hobbyaffären.

6. Helheten

Ta dig an din minirenovering utifrån helheten. Känn efter, sök inspirationsbilder och tänk helhet innan du snöar in på detaljlösningar. Kanske landar du i att allt du behöver är en rejäl storstädning och några färska snittblommor.
Gå till toppen