Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Domprosten köptes ut för miljonbelopp

Lunds domprost Kerstin Hesslefors Persson fick sluta med omedelbar verkan eftersom hon och kyrkorådets ordförande Lennart Prytz var oense om kyrkans omorganisation.

Domprosten Kerstin Hesslefors Persson.Bild: Hussein El-Alawi
Den 18 oktober meddelade Lunds domprost Kerstin Hesslefors Persson, den högsta chefen för Svenska kyrkans församlingar i Lund, att hon lämnar sin befattning med omedelbar verkan.
Under uppsägningstiden fram till den 18 juni 2017 får hon ut sin ordinarie lön, 70 700 kronor i månaden. Därutöver får hon ett avgångsvederlag som motsvarar två års lön, 1,7 miljoner kronor.
Enligt överenskommelsen som kyrkorådets ordförande Lennart Prytz skrivit under ska Kerstin Hesslefors Persson ha "anpassade arbetsuppgifter" under uppsägningstiden. I klarspråk betyder det att hon inte ska arbeta alls i Lunds pastorat.
– Det innebär att jag lämnar uppdraget rakt upp och ner och disponerar min tid som jag vill. Det är inte jag som har propsat på att lämna direkt, jag är van vid att göra avslut, säger Kerstin Hesslefors Persson.
Bakgrunden till att Kerstin Hesslefors Persson nu lämnar sitt uppdrag är oenighet med kyrkorådets ordförande Lennart Prytz om organisationsändringen där Lunds kyrkliga samfällighet med självstyrande församlingar gjorts om till Lunds pastorat, där mycket bestäms centralt.
Läs mer: Domprosten avgår med omedelbar verkan
Organisationsändringen är riksomfattande och beslutad av Svenska kyrkans högsta beslutande organ, kyrkomötet.
– En sådan här stor ändring som kommer uppifrån i en traditionell organisation kräver en hel del. Jag hade en klar bild av vad organisationsändringen innebar, men det har varit en utmaning att hitta samsyn med kyrkorådets ordförande. Det handlar inte bara om vad domprostens funktion och ansvar ska vara , utan också vad som ska delegeras och till vem, säger Kerstin Hesslefors Persson.
Avgångsvederlaget med två års lön ligger enligt henne på gängse nivå.
– En domprost har ju ingen fallskärm, det hade varit en annan sak om jag hade haft en tjänst att gå tillbaka till.
Kerstin Hesslefors Persson vill ännu inte säga vad hon kommer arbeta med framöver.
Kyrkorådets ordförande Lennart Prytz säger att det nu behövs en omstart.
– Vi ska jobba med var befogenheter och ansvaret ska ligga på de olika nivåerna och skapa förståelse för det. Det gäller att vara tydlig och skapa trygghet i organisationen.
Det har tidigare gjors en utredning av arbetsmiljön i församlingarna Helgeand och S:t Peters Kloster, där många anställda har varit missnöjda. I våras kopplades en konsult in för att kartlägga den psykosociala miljön i församlingarna. Lennart Prytz hoppas att konsultuppdraget kan slutföras fram till jul.
I våras gjordes det också en arbetsmiljöundersökning av Lunds pastorats kyrkogårdsavdelning. Resultatet blev en organisationsförändring som ledde till att kyrkogårdschefen köptes ut för femton månadslöner, sammanlagt 690 000 kronor.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: Domprosten slutar
Gå till toppen