Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kinberg Batra kräver Löfven på besked: Förläng gräns- och ID-kontroller

Moderatledaren Anna Kinberg Batra kräver att Stefan Löfven ger klart besked: Förläng gräns- och ID-kontrollerna. Dessutom anklagar hon statsministern för passivitet mot Öresundspendlarna. "Man måste ha en åsikt för att kunna driva frågan", säger hon till HD och Sydsvenskan.

Anna Kinberg BatraBild: Albin Brönmark
Inom kort måste regeringen fatta två beslut som får stor betydelse för såväl flyktingar som folk som jobbpendlar över Öresund.
Den 4 november löper det svenska beslutet ut om transportöransvar med ID-kontroller på tåg, bussar och färjor från Danmark.
Den 12 november avslutas de tillfälliga inre gränskontrollerna som regeringen fått tillstånd till av EU-kommissionen – om de inte förlängs.
Trots att datumen närmar sig har Stefan Löfven inte gett något besked.
Nu ökar Anna Kinberg Batra trycket mot honom genom att kräva att han tar tag i frågan.
– Sverige måste förlänga både gräns- och ID-kontrollerna. Man är naiv om man tror att flyktingkrisen är över, säger hon.
– Vi har en situation på Medelhavet och i Mosul och Aleppo som påminner om skälen till att vi införde kontrollerna.
Samtidigt som Anna Kinberg Batra vill behålla kontrollerna anser hon det av högsta vikt att jobbpendlandet över Öresund förenklas.
– För mig är det ett riksintresse att både gränskontrollerna och arbetsmarknaden i Öresundsregionen fungerar.
Regionala aktörer har länge krävt att ID-kontrollerna (som nu sker på Kastrup) och gränskontrollerna (vid Hyllie station) samordnas. Samtal mellan den svenska och danska regeringen pågår. Men inget händer.
– Det är inte rimligt. Man måste göra det möjligt för svensk och dansk polis att göra kontrollerna på ett och samma ställe vid Kastrup eller centralstationen i Köpenhamn.
Enligt tjänstemän vid regeringskansliet finns det ett skäl till att inget hänt: En samordnad kontroll med svensk polis på dansk mark skulle kräva ändringar i det svensk-danska avtalet om polissamarbete.
Men då får man väl ta tag i det, menar Kinberg Batra – som nu anklagar Löfven för att vela och för att inte engagera sig tillräckligt i saken.
– Man kommer ju ingenstans om man inte har en ståndpunkt och driver den!
ID-kontroller vid tågstationen på Kastrup flygplats i KöpenhamnBild: Emil Langvad/TT
Sverige är inte det enda land som funderar på hur man ska göra med gränskontrollerna. Danmark, Tyskland, Norge och Österrike är i samma situation. Nyligen slog den danska integrationsministern Inger Støjberg fast att danskarna behåller sina kontroller.
Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen har även flaggat för att han vill att de nordiska länderna samordnar sina kontroller – och förlägger dem vid gränsen mellan Danmark och Tyskland.
Bra idé, tycker Kinberg Batra.
– Om vi blir överens om det blir det ju mycket lättare för pendlarna i Öresundsregionen. Men då krävs det återigen att statsministern har en åsikt och driver den, säger Kinberg Batra.
I juni klubbade riksdagen igenom den tillfälliga asyllagen som regeringen och tre allianspartier gjorde upp om förra hösten: Tillfälliga uppehållstillstånd och stramare regler för familjeåterförening.
Lagen har tillsammans med ID-kontroller och EU:s avtal med Turkiet (som stoppar flyktingar från att ta sig från Turkiet till Grekland) gjort att antalet asylsökande i Sverige sjunkit från 163 000 i fjor till drygt 22 000 hittills i år.
Lagen gäller enligt sin ordalydelse i tre år. Moderaterna vill permanenta de hårdare reglerna. Kinberg Batra har talat om att Sverige måste ta en "flyktingpaus".
Frågan är hur lång den ska vara?
– Sverige behöver en långsiktigt hållbar migrationspolitik. Då ska den som behöver skydd undan krig och förtryck kunna få tillfälliga uppehållstillstånd efter en rättssäker prövning. Och den som får jobb ska få stanna. Det är grunden i den tillfälliga lagstiftningen och den tycker jag vi ska permanenta.
Anna Kinberg Batra har drivit igenom en total omläggning av Moderaternas flyktingpolitik. Fredrik Reinfeldt uppmanade svenska folket att "öppna sina hjärtan". Under hans tid som statsminister hade Sverige Europas i särklass generösasta asylpolitik.
Nu säger hans efterträdare:
– Sverige kan inte sticka ut och skilja sig från andra EU-länder.
Det finns de som hävdar att Moderaterna har skärpt sin flyktingpolitik för att locka tillbaka väljare som gått till Sverigedemokraterna.
Vad skiljer i dag din politik från SD:s?
– Vi tar ett ansvar för att Sverige ska fungera. För att vi ska ha en ordnad migrationspolitik, men också bryta utanförskap och klara den integrationsutmaning vi bara är i början av. SD skyller alla problem på invandringen och tar avstånd från integration och etablering.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen