Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klart: AFC flyttar till Eskilstuna

Spelarna i AFC United får flytta till Eskilstuna 2017. Arkivbild.Bild: Jessica Gow/TT
Planerna presenterades redan i somras, och nu är det definitivt bestämt. Fotbollsklubben AFC flyttar från Solna till Eskilstuna och slås ihop med Eskilstuna City, vars medlemmar röstade för förslaget på ett extrainsatt årsmöte.
Superettanlaget AFC ligger med två omgångar kvar på direktplats till allsvenskan, medan Eskilstuna håller till på övre halvan av division 2. Båda föreningarna kommer finnas kvar, men AFC United byter namn till AFC Eskilstuna och Eskilstuna City blir preliminärt AFC Eskilstuna City.
På pojk- och juniornivå blir det gemensamma lag, men AFC Uniteds ungdomslag stannar initialt i Solna.
Skulle AFC fixa en allsvensk plats skulle det innebära att det nästa år spelas herrallsvensk fotboll på Tunavallen för första gången sedan 1964, när IFK Eskilstuna – som nu håller till i division 4 – åkte ur högsta serien. Fotbollpubliken har dock kunnat se elitfotboll på damsidan i form av Eskilstuna United, som i år även debuterade i Champions League.

AFC United/AFC Eskilstuna

Athletic FC United grundades hösten 2007 av Alex Ryssholm som 2016 fortfarande är ordförande.
2010 fick klubben sitt första A-lag när AFC övertog division 4-laget Atletico Husbys plats i seriesystemet.
2012 tog AFC United över Väsby Uniteds plats i division 1 efter att allsvenska AIK dragit sig ur det tidigare samarbetet.
2014 flyttade A-laget från Vilundavallen i Upplands Väsby utanför Stockholm till Skytteholms IP i Solna där klubben en gång i tiden bildats. Senare på hösten vann AFC United division 1 norra och gick upp i superettan.
2016 meddelar AFC United och division 2-laget Eskilstuna City att klubbarna ska inleda ett samarbete. AFC United byter namn till AFC Eskilstuna inför säsongen 2017.
Källa: DN.
Gå till toppen