Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Konservatism förvärrar bostadsbristen"

När Jonas Spangenberg pekar in mot den nybyggda bostadslängan pekar han på ett snabbt sätt att bygga bort bostadsbristen i Skåne. "Ett sådant här hus tar fyra dagar att bygga. ", säger han, "men tyvärr är många kommuner skeptiska till industriellt byggande."

När bostadsbristen förvärras tittar allt fler kommuner på industriellt byggande. Därför byggs allt fler kombohus, modulhus och prefabricerade hus.
I Helsingborg har detta lett till ett kraftigt ökad bostadsbyggande. I Malmö och Lund, som är mer skeptiska till billiga prefab-byggen, har ökningen varit betydligt mer modest.
Joakim Spangenberg vid de hus som BoKlok uppfört i Bunkeflostrand utanför Malmö. Sedan även inredning, fasadplattor och balkonger monterats fylls snart 66 lägenheter med boende.Bild: Peter Frennesson
Som vd för BoKlok med huvudkontor i Malmö har Jonas Spangenberg specialiserat sig på att räkna baklänges.
– Vi räknar ut en prislapp för vad den ensamstående förskollärarinnan har råd med. Därefter räknar vi ut hur vi måste pressa byggkostnaderna för att skapa en lägenhet som passar hennes plånbok, säger han.
Snart har BoKlok förverkligat 9 000 sådana lägenheter. Just nu bygger man 66 billiga bostadsrätter i Bunkeflostrand i de södra delarna av Malmö. Här kommer boendekostnaden för en tvåa att bli 5 000 kronor i månaden för den som lånar 85 procent av insatsen på en miljon kronor.
Skanska och Ikea bygger billigt och snabbt i Bunkeflostrand genom BoKlok. Men det är inte alla kommuner som välkomnar industriellt bostadsbyggande.Bild: Peter Frennesson
– Här bygger vi industriellt. Varje lägenhet består av två fabrikstillverkade lådor. De som flyttar in här vet vad de får. De kan gå på lägenhetsvisning i ett helt annat hus och få en exakt uppfattning om hur deras nya bostad kommer att se ut, säger Joakim Spangenberg.
Han är kritisk till den konservatism som frodas i byggbranschen och på kommunernas bygglovsavdelningar. Med en mer positiv inställning till industriellt byggande hade bostadsbristen kunnat byggas bort mycket snabbare, hävdar han.
– Vi bygger billigt. Det är hela grejen med det vi jobbar med. Men tyvärr finns det stora kommuner som i grund och botten har en negativ inställning till att bygga industriellt. De vill uppfinna hjulet gång på gång genom att rita unika arkitektritade bostadshus, säger Joakim Spangenberg.
Han nämner Malmö och Lund som två typexempel på kommuner som har "en preferens för de helt unika bostadshusen". Där har de kommunala bostadsbolagen hittills varit helt ointresserade av att anlita BoKlok.
Där är kommunernas krav på fasadmaterial, fönsterutformningar och andra arkitektoniska detaljer så detaljerade att det är svårt att bygga industriellt för att få ner kostnaderna.
– Vi hör inte hemma på Stortorget i Malmö, däremot finns det andra attraktiva områden där våra hus skulle passa in. Om de passar är en smakfråga, inte en sakfråga, säger han.
Enligt Joakim Spangenberg finns det flera kommuner i Skåne som bejakat det industriella bostadsbyggandet och som på så sätt bidragit till att minska bostadsbristen.
Han nämner Helsingborg, Landskrona, Svedala, Kävlinge och Ystad som exempel på sådana kommuner. Det är också några av de kommuner där bostadsbyggandet ökat allra mest under det senaste året.
Gå till toppen